IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Фед трябва да спре да се тревожи за силния долар

Според инвестиционната банка валутата не представлява голяма опасност за инфлационните цели на Джанет Йелън и екипа й

08:50 | 25.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Време е Федералният резерв на САЩ да сложи край на фиксацията си в долара. Това според Bloomberg e изводът от доклада на Goldman Sachs oт тази седмица. Според инвестиционната банка валутата не представлява голяма опасност за инфлационните цели на Фед. Това е добре за инвеститорите, които залагат на продължаващо раздалечаване между паричната политика в САЩ от една страна, и в Европа и Япония, от друга.

В четвъртък щатският долар поскъпна спрямо всичките си 16 основни конкуренти с изключение на бразилския реал.

Инфлацията стои в основата на дебата за това, кога Фед трябва да продължи с нормализирането на паричната си политика, след като близо десетилетие основните лихвени проценти бяха недалеч от нулата. 

Тъй като по-силният долар не води до значително по-ниски вносни цени, от Goldman Sachs твърдят, че Фед всъщност е изправен пред по-малко насрещни ветрове за увеличаване на лихвените проценти, отколкото пазарите предполагат.

„Повечето ефекти от по-силния долар върху вносните цени вече са реализирани“, пишат анализаторите Зак Пандл и Елад Паштан. „Инфлацията към момента следва динамика, при която валутата не влияе чак толкова много на базисната инфлация, колкото Фед очаква“, допълват те.

Инвеститорите са съгласни. Разликата между доходността на ценните книжа, защитени от инфлационен риск и тази по 10-годишните държавни облигации, по-рано тази седмица се повиши до най-високото си ниво от август. Измерителят (т.нар. break-even rate) показва, че инфлацията ще е средно 1,59% през следващото десетилетие. Миналия месец тази стойност беше 1,2 на сто.

Спотовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други водещи валути, се повиши с 0,2% в четвъртък, което беше пети пореден дневен ръст до най-високото ниво от 20 януари.

След заседанието на Фед миналата седмица председателят на централната банка Джанет Йелън заяви, че силният долар продължава да тежи на ръста на потребителските цени. Регулаторът понижи прогнозата си за инфлацията от 1,6 до 1,2%.

Oт началото на тази година доларовият индекс на Bloomberg се понижи с 2,5 на сто, след като през 2015 г. отчете ръст от 9%, а през 2014 г. - повишение от 11 на сто.

„Въпреки че натрупаните транзитни ефекти от поскъпването на долара представляват риск за базисната инфлация, само това изглежда не е основателна причина за ниска инфлация през идните две години“, коментират от Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още