Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Goldman Sachs свива печалбата за тримесечието с 85% заради разходи по 1MDB

Споразумението с Малайзия включва плащане на 2,5 млрд. долара, както и гаранции, че страната ще получи още поне 1,4 млрд. долара конфискувани активи на фонда

Goldman Sachs свива печалбата за тримесечието с 85% заради разходи по 1MDB

Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Goldman Sachs увеличава резервите си за уреждане на съдебни спорове с още 2,01 млрд. долара, след като постигна споразумение с властите в Малайзия във връзка с разследванията за ролята на кредитора в схема за източване на малайзийския суверенен фонд 1MDB.

Допълнителните провизии обаче свиват обявената по-рано печалба за второто тримесечие с 85%, съобщи банката в петък, цитирана от Bloomberg. Goldman Sachs предупреди миналия месец, че уреждането на въпроса с Куала Лумпур „значително ще увеличи“ 945-те млн. долара, които вече е заделила през изминалото тримесечие.

Още по темата

Допълнителната сума изтрива изненадващия скок на печалбата на кредитора, предизвикан от активната борсова търговия. Мярката обаче е стъпка напред в потушаването на най-тежкия скандал за банката от финансовата криза насам. Паралелно Goldman води преговори и с американското правосъдно министерство във връзка с 1MDB и споразумение може да бъде постигнато още този месец.

Споразумението с Малайзия включва плащане на 2,5 млрд. долара, както и гаранции, че Куала Лумпур ще получи още поне 1,4 млрд. долара от активите на 1MDB, конфискувани от различни власти по света. От Goldman Sachs посочиха, че не са застрашени от „значителен риск“ при предоставянето на гаранциите.

По изчисления на анализатора Стивън Чубак от Wolfe Research досега банката е заделила над 3 млрд. долара за уреждане на съдебни спорове. С последната провизия общата сума ще достигне 5 млрд. долара.

Нетната печалба на Goldman Sachs за второто тримесечие спадна до 373 млн. долара – най-ниската от 2017 г. насам. Акциите на кредитора поевтиняват с 0,6% в ранната търговия в Ню Йорк. Те изтриват 11% от началото на годината до четвъртък.

Разследването срещу банката се фокусира върху нейната работа по набирането на 6,5 млрд. долара през 2012 г. и 2013 г. за фонда, голяма част от който вече е била източена от хора, свързани с бившия малайзийски премиер.

Подразделението на Goldman за инвестиционно банкиране, начело тогава с настоящия главен изпълнителен директор Дейвид Соломон, е прибрало необичайно високите 600 млн. долара от продажбата на облигации.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп обеща ваксини за всички американци до април