IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs вижда опасности в по-строгите банкови регулации

Според мениджмънта на банката повечето регулации в банковия сектор може да доведат до следващата голяма криза

10:31 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Гари Кон Снимка: БТА</p>

Гари Кон Снимка: БТА

Един от най-висшестоящите мениджъри в американската инвестиционна банка Goldman Sachs Гари Кон предупреди, че намеренията да се въведат повече регулации в банковия сектор могат да доведат до следващата финансова криза, защото ще тласнат рисковите дейности към хедж фондовете и другите по-слабо регулирани представители на финансовия сектор.

Коментарите на Кон, който е втората по значимост фигура в Goldman Sachs след главния й изпълнителен директор Лойд Бланкфейн, идват в момент, когато банки от целия свят, окуражени от възстановяването на своите печалби и растящите пазари, засилиха усилията си за промени във финансовата регулация, пише Financial Times.

На годишната среща на Световния икономически форум в Давос Гари Кон, който е председател на Goldman Sachs, разкритикува фокуса на регулаторите върху традиционните институции и ги призова да обмислят последиците от новите банкови правила за цялата финансова система.

По неговите думи през следващите няколко години финансовите услуги в нерегулирания сектор ще се разрастват с експоненциални темпове. „Рискът си е риск. Моите опасения са, че рискът ще премине от регулирания, по-прозрачен банков сектор, към по-малко регулирания и по-непрозрачен сектор.“

Мениджър на хедж фонд, присъстващ на форума в Давос, разкритикува забележките на Гари Кон като „защитаващи собствените му интереси“. Според него банките си служат с подобни аргументи, защото се опасяват, че ще загубят част от най-доходоносния си бизнес заради нови участници на пазара.

Други банкери, като главния изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит, също предупредиха за опасността, че засиленото регулиране на банките ще даде възможност на „сенчестия банков сектор“ да расте в областта на високорисковите услуги с очаквана по-висока възвръщаемост.

Забележките на Гари Кон са от голямо значение за финансовия сектор, защото Goldman Sachs досега избягваше да коментира регулаторни въпроси. Освен това хедж фондовете и други посредници за управление на активи са сред ключовите клиенти на банката.

Лица, запознати с въпроса, са заявили, че мениджърите в Goldman Sachs са загрижени за натрупването на риск не само сред хедж фондовете, но и сред клиринговите къщи.

„Това, за което се тревожа най-много, е, че в следващия цикъл, когато махалото на регулацията замахне, ще трябва да използваме парите на данъкоплатците за спасяване на нерегулирани финансови компании, които, за разлика от банките в последната криза, могат да не бъдат в състояние да ги върнат обратно“, коментира Гари Кон.

Питър Сандс, главен изпълнителен директор на Standard Chartered, също се прицели в регулаторните органи на форума в Давос. Той сравни настоящия регулаторен дебат с обсъждане на по-добри предпазни колани в самолетите, които са без значение, когато самолетът се разбива. Вместо това реалният фокус на регулирането следва да бъде поставен върху системата за контрол на трафика във въздуха, посочва той.

Големи хедж фондове и частни инвестиционна компании лобираха усилено да бъдат изключени от списъка на "системно важните" институции, който се изготвя от регулаторните органи в САЩ, с аргумента, че не са толкова големи и взаимосвързани, за да застрашат финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още