Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Goldman Sachs занижи прогнозата си за икономиката на САЩ заради омикрон варианта

Новият вариант може да забави отварянето на икономиката и да засили проблемите с доставките, пише инвестиционната банка

Goldman Sachs занижи прогнозата си за икономиката на САЩ заради омикрон варианта

Снимка: Архив Ройтерс

Омикрон вариантът на коронавируса притеснява анализаторите и Goldman Sachs снижи прогнозата си за ръста на американската икономика през 2022 година, пише Ройтерс. Очакванията са, че през следващата година САЩ ще запишат растеж в рамките на 3,8 на сто, спрямо 4,2% в предишната прогноза.

Според инвестиционната банка новият вариант на коронавируса може да забави отварянето на американската икономика, макар че очакванията са да има само "умерено влияние" върху разходите за услуги.

Още по темата

Ефектът върху инфлацията е неясен, се казва още в бележка на инвестиционната банка до клиентите. Докато чувствителните към вируси сектори, като туризма, могат да бъдат засегнати, по-нататъшният недостиг на доставки и работна ръка може да доведе до по-трайно на повишаване на цените, пише още Bloomberg.

Има много неясни моменти, признават обаче от Goldman Sachs. Техният сценарий се базира на предвиждането, че новият вариант на коронавируса ще има по-широко разпространение, но имунитетът ще бъде само "леко отстлабен".

Ако хората не се чувстват готови да се завърнат на работа заради омикрон варианта, недостигът на работна сила може да се задълбочи. Ако държавите по света върнат по-строгите ограничения при пътуванията, недостигът на доставки също може да се влоши допълнително.

Сериозни смущения обаче могат да бъдат избегнати, ако нивото на ваксинация сред външнотърговските партньори на САЩ се увеличи, е записано още в прогнозата на Goldman Sachs.

Занижената прогноза идва на фона на заявката на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, че институцията ще направи преоценка на прогнозите си за икономически растеж заради омикрон варианта.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Инфлационните страхове отново завладяха Wall Street, стимулирайки разпродажбите