IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите компании никога не са доминирали S&P 500 както сега

Цената на акциите на компании с по-голяма капитализация скочиха до най-високите си стойности от над 10 години насам за сметка на по-малките фирми

12:47 | 14.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Поне едно нещо е ясно след бурното начало на тази година – за инвеститорите в акции „по-голямото“ никога не е било по-хубаво.

И докато индексът S&P 500 тества нови рекордни ръстове, петте най-големи публично търгувани компании в САЩ сега съставляват рекордните 18% от капитализацията на бенчмарка, посочват от Morgan Stanley.

Цената на акциите на компании с по-голяма капитализация скочиха до най-високите си стойности от над 10 години насам за сметка на по-малките фирми през първите дни на новото хилядолетие.

Apple Inc., Microsoft Corp., Alphabet Inc., Amazon.com Inc. и Facebook Inc. са „другият 1%“, посочва главният стратег за търговия с акции на Morgan Stanley в САЩ Майк Уилсън, като използва израза, който описва непропорционалното разпределение на приходи и състояние на фондовия пазар.

И макар поскъпването на книжата на тези гиганти да е добра новина за всеки, който просто следва ръста на индекса, то за някои стратези това е знак, че инвеститорите са загубили апетита си за риск на фона на страховете, че икономическият цикъл ще се забави. Благодарение на иновациите и пазарното си лидерство – както смятат биковете, тези технологични гиганти ще носят печалба независимо какво се случва в икономиката.

Тяхното силно представяне заплашва да хвърли в смут много популярни тенденции за 2020 г., най-вече предпочитанието на международни акции пред американските, както и пред тези на по-рискови компании.

В някои части на пазара преобладава усещането, че привидният оптимизъм при ценните книжа може да се окаже фалшив.

„Инвеститорите са много по-предпазливи, отколкото си мислим“, посочва Софи Хуйн, стратег за Societe Generale в Лондон. „Ако наистина има рецесия, компаниите с малка капитализация ще пострадат“, допълва тя.

При един навлязъл в зрялост бизнес цикъл мнозина вярват, че икономическата активност по всяка вероятност ще се забави и по тази причина и печалбата ще е по-малка. Това ще накаже непропорционално компаниите с по-малка капитализация. Свитите маржове доведоха до по-незадоволителна печалба за тези фирми и се прогнозира допълнително свиване, посочва Майк Уилсън.

Индексът Russell 2000 за компании с по-малка пазарна капитализация има по-малка тежест на технологични компании за сметка на тези за финансови услуги. Първият сектор – обичан заради способността си да генерира растеж независимо от икономическия цикъл, отбелязва нов ръст през 2020 г. В същото време вторият е по-зависим от макроикономическата обстановка.

„Инвеститорите искат качество и това означава големи или мега големи капитализации“, посочва Грегъри Пърдон, съ-главен инвестиционен директор на частната лондонска банка Arbuthnot Latham.

Въпреки че Russell 2000 остава в сянката на S&P 500, той все пак отбелязва ръст от 15% през последната година.

„Ако възстановяването се окаже по-силно, има възможности в по-цикличните части на пазара“, посочват от Morgan Stanley. „Все още е твърде рано да правим залози за (компаниите с – бел. ред.) циклични или по-малки капитализации, но може би приближаваме една добра отправна точка“, посочват още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Естествено следствие от тъпашкото инвестиране в ЕТФ-чета. Нали в индексите най-големите компании имат най-голяма тежест, следователно най-ного от тия инвестиции отиват именно в тях? По тоя начин големите компании стават балони, после хипербалони, после хипермегабалони, после хипермегаебасибалони, накрая ще станат хипермегаебасилелемалебалони !!! Цената на акциите им ще надхвърли десетки и стотици пъти вътрешната стойност на.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още