IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите технологични компании тласнаха Dow Jones към ръст от 114 пункта

Цената на акциите на Apple нарасна с 10% и достигна нов исторически връх

23:56 | 31.07.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg</em></p>

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Основните щатски индекси заличиха загубите по-рано по време на сесията, тъй като най-големите технологични компании и пазарни лидери Amazon, Apple и Facebook отбелязаха големи ръстове, след като обявиха силни резултати за второто тримесечие, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 114,67 пункта към стойността си и завършва месеца на ниво от 26 428,32 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,7% и достигна ниво от 3271,12 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отбеляза ръст от 1,4% до равнище от 10 745,27 пункта благодарение на поскъпването с 10% на книжата на Apple.

Основните щатски индекси завършиха юли със сериозни ръстове и отбелязаха четвърти пореден позитивен месец. S&P 500 е прибавил 5,5% към стойността си през юли, а Dow и Nasdaq са нагоре със съответно 2,3% и 6,8%.

Въпреки това някои негативни новини ограничиха ръстовете на по-широкия пазар в петък. Извънредните помощи при безработица ще изтекат в петък, а Конгресът и Белият дом още са далеч от споразумение. Началникът на канцеларията на Белия дом Марк Мийдоус заяви, че лидерите на демократите са отхвърлили четири предложения във връзка с пакета от мерки за стимулиране на икономиката заради коронавируса.

Освен това книжата на Chevron, която е част от Dow, поевтиняха с над 4%, след като петролният гигант обяви загуба от 8,3 млрд. долара през второто тримесечие, тъй като пандемията „значително намалява търсенето“.

Нагласите на потребителите са се влошили този месец на фона на ръста на новите случаи на коронавирус. Индексът за нагласите на потребителите на университета в Мичиган е достигнал ниво от 72,5 пункта през юни спрямо 78,1 пункта пред юни, което е под очакванията на Dow Jones за 72,7 пункта.

Книжата на компании, свързани с възстановяването на икономиката, като банки и търговци на дребно поевтиняха, тъй като инвеститорите бяха под влиянието на най-големия спад на брутния вътрешен продукт за тримесечието в историята и продължаващият слаб растеж на работните места. Цената на акциите на JPMorgan и Home Depot се понижи.

Apple обяви силно тримесечие, с което акциите й поскъпнаха с 10,4%, достигайки нов исторически рекорд. Компанията съобщи, че общите приходи от продажби са нараснали с 11%.

Същевременно цената на акциите на Amazon скочи с 3,7%, тъй като приходите от продажби на компанията са постигнали силен ръст по време на коронавирусната пандемия. Книжата на Facebook прибавиха над 7% към стойността си, тъй като социалната мрежа обяви ръст на приходите от 11% въпреки забавянето заради коронавирусната пандемия. Компанията обяви и по-силни от очакванията прогнози за продажбите за настоящото тримесечие.

Компанията-майка на Google, Alphabet, също надмина очакванията за представянето си през второто тримесечие, но приходите на компанията са намалели за първи път в историята й. Приходите за Google Cloud също бяха под очакванията на анализаторите. Цената на акциите на Alphabet се понижи с над 3% в петък.

Големите технологични компании се представят най-добре на Wall Street тази година. Amazon и Apple са прибавили съответно 71% и 44% от началото на годината. Facebook и Alphabet са отбелязали двуцифрен ръст през същия период.

Инвеститорите продължиха да се насочват към активи-убежища заради несигурността за икономическото възстановяване. Американските фючърси върху златото прибавиха 1% към стойността си до 1985,9 долара за тройунция, след като по-рано преминаха границата от 2000 долара за първи път в историята.

Среброто поскъпна с 4,2% до 24,34 долара за тройунция и е напът да запише месечен ръст от около 33 на сто, най-големият от началото на воденето на статистика от 1982 г. насам, подкрепен от инвестициите и индустриалното търсене.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,533% и 1,196%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, прибави 0,46% към стойността си до 93,45 пункта. Еврото поевтинява с 0,58% до 1,178 долара, а паундът губи 0,08% от стойността си до 1,308 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 1,11% до 105,88 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши в петък и завърши месеца с ръст, възползвайки се от съкращаването на добива в САЩ през май, което е било най-голямото в историята.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 24 цента до 43,18 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 35 цента към стойността си до 40,27 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
*** = к.а.п.***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Ябълката и всичко друго ще правят като вятъра! -33% спад в БВП.https://***.youtube.com/watch?v=ZD9VIIoYfHoКАПУТ Американской экономике! -32.9%!!!(официални щатски данни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още