IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голям удар за Airbus

Eвропейският самолетостроител си върна стар клиент - Delta поръча 40 самолета

20:34 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Голям удар за Airbus

Самолетостроителят Airbus си върна в лицето на Delta важен клиент в САЩ. Американската авиокомпания поръча от европейския конкурент на американския Boeing 30 самолета за полети от средни разстояния от типа A321 и десет джета за дълги разстояния A330-300, обяви дъщерното на EADS дружество Airbus в Тулуза в сряда. Машините трябва да бъдат доставени в периода между 2015 и 2017 г. 

Delta е поръчвала за последно самолети от Airbus преди около 20 години, се казва в изявлението на компанията. След сливането си с Northwest Airlines обаче сега авиокомпанията има вече 158 самолета от Airbus във флотилията си.

Според ценовата листа сега поръчаните машини са на обща стойност от 5,6 млрд. долара (4,2 милиарда евро). Все пак обаче следва да се има предвид, че в този бранш са обичайни намаления в цената в двуцифрен процентен диапазон. Самолетите са оборудвани с двигатели от General Electric (GE).

В САЩ Airbus се бори за по-висок пазарен дял и за тази цел започна изграждането на свой завод в щата АлабамаНа 2 юли 2012 г. един от най-големите производители на самолети в света Airbus обяви, че ще построи завод за сглобяване на един от моделите си в транспортния център Brookley AeroPlex в Мобайл, американския щат Алабама, като при достигане на пълен капацитет броят на заетите в него ще достигне 1 000 души. 

Повечето авиокомпании в страната досега залагат на машини на американския конкурент Boeing.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още