IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google публикува системата си за образуване на заплати

Компанията предприе тези действия, за да докаже, че не дискриминира жените

09:32 | 02.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google публикува ново изявление до Министерството на труда заради оплаквания, че системно плаща по-малко на жените служители, пише The Verge. Официалното изказване на компанията отрича съществуването на каквато и да било разлика в заплащането в компанията на база на пол.

Твърдението им е подкрепено от факта, че те използват система за образуване на възнагражденията, която е „сляпа“ за пола на служителя. Това означава, че анализаторът, който изчислява размера на възнаграждението, няма достъп до информация за пола на работника. Системата се нарича „равнопоставено плащане“ и има четири стъпки. В системата за заплатообразуване се взимат под внимание ролята, нивото на позицията, местоработата, както и скорошна оценка за ефективността на служителя.

Щом размерът на възнаграждението е изчислен, той се въвежда в програма, която сравнява примерни заплати за двата пола за дадена категория позиции и посочва дали е необходимо да се направи корекция в заплащането, ако има несъответствие. Примерните заплати се въвеждат наново всяка година, когато се прави ревизия на заплатите. Преките ръководители имат право да променят възнаграждението, но само ако се обосноват.

„Нашият анализ ни дава увереност, че няма несъответствие във възнагражденията въз основа на пола“, посочва вицепрезидентът на Google. Последният подобен анализ на компанията е направен през късната 2016 г. и покрива 52 отделни категории позиции. Той не е посочил съществуването на разминаване в заплатите за една и съща позиция на база пол. Наскоро компанията подобри системата, като тя вече ще може да прави анализ дали има разминаване в заплащането, поради расови различия.

Google също така публикува доклад с подобна система, която да бъде използваема и от други видове бизнес. А самата компания публикува през 2016 г. анализ от най-високо ниво относно равнопоставеното заплащане на служителите.

Делото срещу Google бе започнато от правителството, тъй като компанията бе отказала да предостави информация относно възнагражденията на служителите си при одит. Отделът на Министерството на труда, който следи за спазването на законите за трудовите договори, твърди, че е открил системна неравнопоставеност на възнагражденията на жените в почти всички отдели на компанията.

Правителството поиска данни за компенсациите на служителите на Google през септември 2015 г., но компанията не пожела да предостави информацията с оглед, че искането е твърде широко. Министерството на труда заведе дело срещу интернет гиганта през януари, за да получи достъп до въпросната информация, но съдията отказа делото да мине по съкратена процедура в полза на ищеца (тук правителството) и делото все още продължава.

Изявлението на компанията е в отговор на тези събития и твърди, че отделът на Министерството на труда е стигнал до заключението си без да има съответните данни. От министерството не изясниха как са стигнали до изводите си, но адвокатът им Джанет Херълд заяви пред The Guardian, че институцията е имала доказателства за сериозна дискриминация към жените на позиции в централния офис на компанията. Тя допълни също така, че разследването не е приключило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още