IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се мега-сделка в банановия бизнес

Две бразилски компании предлагат 611 млн. долара за придобиването на американския производител Chiquita

10:18 | 12.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Готви се мега-сделка в банановия бизнес

Две бразилски компании са отправили съвместна оферта за придобиването на американския производител и разпространител на банани Chiquita на стойност 611 млн. долара, пише BBC.

Производителят на натурални сокове Cutrale и конгломератът Safra предлагат по 13 цента на акция от Chiquita, което е с 29% повече от цената на акциите на компанията при търговията им на борсата в петък. Цената на акциите на Chiquita скочи с 31% след обявяването на предложението.

Предложението има за цел да отблъсне офертата на ирландския производител на плодове Fyffes, който предложи сливане на Chiquita. Според двете бразилски компании тяхното предложение „очевидно е по-изгодно за акционерите на Chiquita, отколкото предложението за сливане с Fyffes”.

Ако сделката стане факт тя ще създаде най-голямата компания за производство и разпространение на банани в света на стойност 1 млрд. долара. В момента световният пазар на банани е контролиран от четири фирми: Chiquita, Dole Food Company, Fresh Del Monte и Fyffes, по данни на ООН.

Семейната компания Cutrale е гигант в търговията с портокалов сок, доминирайки пазара в Бразилия, която е и най-големият производител на напитката. Safra е сред осемте най-големи бразилски банки по отношение на активите и също е семеен бизнес, уточнява Wall Street Journal.

Предложението към Chiquita предполага, че Cutrale търси начини да диверсифицира бизнеса си в условията на намаляващи глобални продажби на портокалов сок и разпростряла се болест по цитрусовите плодове, която доведе до спад на производството им в САЩ, посочват анализатори.

„Cutrale трябва да започне да мисли нестандартно и да опита нещо ново“, коментира главният портфолио мениджър в Optionsellesers.com Джеймс Кордиър. „Ако производителите на портокалов сок просто продължат по досегашния си път, те ще свършат като бледо копие на това, което са били някога“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=UKHKFgQm82k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още