Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Графика на деня: Кога ще се спука дългът на американците?

Ако правителството изглежда пристрастено към това да увеличава държавния си дълг, то американците имат подобна мания към собствените си задължения

Графика на деня: Кога ще се спука дългът на американците?

Снимка: pixabay.com

Американското правителство бързо се приближава към границата от 22 трлн. долара национален дълг. Това представлява около 137% от икономиката на страната и е едно от най-високите нива на задлъжнялост в света.

Ако правителството изглежда пристрастено към това да увеличава държавния си дълг, то американците имат подобна мания към собствените си задължения. Центърът за микроикономически данни към Федералния резерв за Ню Йорк наскоро разкри, че дългът на домакинствата расте вече 16 поредни тримесечия. Как обаче изглежда това днес?

Визуализацията на HowMuch.net обрисува подробна картина на това, което се случва под повърхността на тревожните заглавия за дълга. Има различни категории личен дълг, например ипотеки, студентски заеми и заеми, обезпечени с втора поред ипотека. Някои от тях са здравословни за икономическия растеж. Ипотеката, например, може да бъде добър елемент, ако позволява на човек да трупа собствен капитал. Студентските заеми са инвестиция в самите нас и обикновено носят потенциала за по-високо бъдещо заплащане. Кредитите за коли са необходимост, защото повечето хора не могат да си купят автомобил директно.

Но ето го и проблемът. Дори натрупването на определен вид личен дълг на разумни нива да е добро финансово решение, много американци надвишават възможностите си. Търсенето на високорискови ипотеки расте, което доведе до срива на жилищния сектор преди 10 години. Над 44 млн. души имат студентски заеми, а 10,7% обявяват дефолт по плащанията си всяка година.

Решението на GM да съкрати 14 хил. работни места се корени във факта, че американците предпочитат големи SUV-та и пикапи вместо по-ефективните и достъпни седани. Едно ново превозно средство сега струва 36 хил. долара, а процентът на просрочия непрекъснато расте.

И това се отнася за т.нар. „добри“ форми на личен дълг. Кредитните карти и заемите, обезпечени с втора ипотека, като цяло се смятат за нездравословни, защото те водят до неустойчиви нива на потребление срещу наказателни лихвени проценти. Добрият дълг, като ипотеките, обикновено не струва толкова много. Лихвите по кредитите за жилище са около 4,5-5,0% в страната. Лихвите по кредитните карти обаче започват от 13,99%.

В дясната част на графиката се вижда и балонче „Други“, но какво всъщност значи това? Категорията включва неща като заеми до заплата или кредити, обезпечени с автомобили. Само компаниите, които реално предлагат тези продукти, смятат, че те са добри за икономиката.

Дългът не е основна част от живота и има два начина да се изплати – или увеличаваш приходите си, или намаляваш други части от бюджета си. При всички случаи изплащането на дълговете изисква дисциплина, за да се заделят допълнително пари с дългосрочна цел.

Още графики вижте тук

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
1
 
11
преди 1 година
Съвкупният дълг на ЕС е двойно по-голям от този на САЩ над 40 трил евро.
3
 
3
 
10
studioaa до: pinoccio
преди 1 година
ТОВА Е САМО ПУБЛИЧЕН ДЪЛГ. Заедно с частния е към 450%. Германия е почти двойно по-задлъжняла от САЩ на данъкоплатец. Разбира се Япония и Британия са още по-зле, но те не са сърцето на еврозоната така или иначе. Германия харчи двойно повече пари от САЩ всяка година спрямо своя БВП. В САЩ държавните харчове са към 24% заедно с 5% дефицит, а в Германия държавните харчове са около 50% от БВП заедно с 0.5% излишък. Германия е днес е съвременна социалистическа държава подобна на ссср навремето, САЩ все още са много далеч от развития германски социализъм и съответно още има време да се избегне фалита...
2
 
5
 
9
pinoccio до: Grosss
преди 1 година
Няма профилна снимка
Само Чаушеску си върна дълга и знаем как приключи.
2
 
3
 
8
pinoccio до: Grosss
преди 1 година
Няма профилна снимка
Досега не е имало случай на обслужване на дълг. Дългът е инструмент за натиск и нищо друго. Самата икономика работи така.
2
 
0
 
7
Grosss до: pinoccio
преди 1 година
В Европа има държави и с много по-голям дълг от този на Италия и Гърция.
Въпросът е дали можеш да го обслужваш или не?Като пример мога да дам
една Великобритания където дългът надхвъля 10 трильона паунда.

Още от САЩ
Новите опасения за Covid-19 сложиха край на ралито на Wall Street