IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: САЩ и огнестрелните оръжия

Най-смъртоносната масова стрелба в САЩ отново повдигна въпроса за притежанието на огнестрелни оръжия и контрола им

22:17 | 04.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-смъртоносната масова стрелба в САЩ отново повдигна въпроса за притежанието на огнестрелни оръжия и дали не трябва да има по-стриктен контрол, коментира ВВС.

Около 40% от американците казват, че притежават оръжие или живеят в домакинства с такова, сочи проучване от 2017 г. В същото време нивата на убийства, включително непредумишлени, с огнестрелни оръжия са най-високите в развития свят.

Как се сравняват САЩ с останалите страни по брой убийства?

Над 11 хил. души в САЩ са били убити с оръжие през 2016 г., което представлява около две трети от всички убийства.

Chart comparing gun-related deaths as % of total homicides

Кой притежава оръжията в света?

Макар да е трудно да разберем колко точно оръжия притежават гражданите по света, всички оценки сочат, че САЩ са лидер с около 270 млн. броя. Швейцария и Финландия са европейските страни с най-много оръжия на глава на населението.

Chart showing top 10 gun-owning countries

Как се разпределят смъртните случаи от оръжия в САЩ?

От 1982 г. насам в САЩ е имало 90 масови стрелби – убийства с поне 4 жертви. Като цяло обаче броят на хората, убити в масови стрелби всяка година представлява доста малък процент от общия брой.

През 2015 г. освен това е имало почти два пъти повече самоубийства с огнестрелни оръжия от убийства, а темпът се и увеличава през последните години.

Според проучване от 2016 г. на American Journal of Public Health има силна връзка между по-високите нива на притежание на огнестрелни оръжия в даден щат и по-високите самоубийства с такова както при жените, така и при мъжете.

Chart showing only a tiny proportion of gun-related deaths are from mass shootings

Колко струват огнестрелните оръжия?

Всъщност цените им в САЩ са сравнително ниски.

Пистолетите, които са били открити в хотелската стая на стрелеца от Лас Вегас Стивън Падок, може да струват само около 200 долара – колкото един Chromebook например – и да бъдат купени от оръжейни магазини.

Автоматичните пушки, подобни на онези в стаята на Падок, струват около 1500 долара.

В хотелската стая на стрелеца са открити 23 огнестрелни оръжия, а в дома му – още 19, което означава, че той е похарчил над 70 хил. долара за оръжия и аксесоари, като муниции и пълнители.

Graphic showing price of an assault rifle and handgun

Кой подкрепя контрола върху оръжията?

Общественото мнение в САЩ върху забраната на огнестрелни оръжия се е променило драматично през последните 60 години. Макар че данните са непълни, вижда се, че подкрепата се изменила с времето и сега по-голямата част от хората не са съгласни със забрана върху огнестрелните оръжия, посочва социологическата агенция Gallup.

Някакъв контрол обаче получава подкрепа сред хора от различни политически партии – например ограничаване на продажбата на оръжия на хора с умствени заболявания или в списъци под „наблюдение“.

В последните си коментари за стрелбата президентът Доналд Тръмп заяви, че ще „говори за законите за оръжия след време“. Белият дом каза, че сега не е моментът за обсъждане на контрол върху огнестрелните оръжия.

Предшественикът му Барак Обама не успя да прокара някакви нови закони за контрол на огнестрелните оръжия заради опозиция от страна на републиканците.

Chart showing support for a ban on handguns has been falling

Кой се противопоставя на контрола върху оръжията?

Национална асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (NRA) води кампания срещу какъвто и да е контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ и твърди, че по-големият им брой прави страната по-безопасна.

Тя е сред най-мощните лобистки групи в САЩ със значителен бюджет, с който влияе на решенията на членовете в Конгреса.

Общо около един на всеки пет притежатели на огнестрелни оръжия в САЩ са членове на NRA, а организацията получава широка подкрепа от поддръжниците на републиканците, посочва Pew Research.

От гледна точка на лобизма NRA официално харчи по 3 млн. долара годишно, за да влияе на политиките в сектора.

Chart showing rise in lobbying expenditure by NRA

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Ко стана са, нелюбителите на конспиративни сценарии да вземат да опровергаят логическата последователност на събитията :DЩе трябва разбира се още доста народ да се изтрепе публично, за да се склони населението към разоръжаване, но като гледам това няма да спре уплашения за собствената си безопасност американски олигархат :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Лобистите си правят парите от оръжейните заводи и всичко си продължава, вярно имат твърде много оръжия на глава от населението, но проблемът идва от "задклавиатурното устройство".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още