IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Halliburton придобива Baker Hughes за 35 млрд. долара

Новата компания дава сериозна заявка за изместването на Schlumberger от лидерството на пазара за услуги за петролни полета

15:23 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Очакванията са сделката да бъде финализирана през втората половина на 2015 г.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очакванията са сделката да бъде финализирана през втората половина на 2015 г. Снимка: Ройтерс

Вторият по големина концерн за предоставяне на услуги за петролни полета Halliburton купува третия по големина концерн Baker Hughes за близо 35 млрд. долара под формата на акции и пари в брой.

Новата компания дава сериозна заявка за изместването на Schlumberger от върха на фона на спадащите цени на петрола, които заплашват търсенето на услуги за петролни полета, пише Ройтерс.

Сливането със сигурност ще притесни антитръстовите органи. Акциите на Baker Hughes, чиято цена след края на търговията на Wall Sreet в петък е 59,89 за брой, се търгуват доста под офертата за 80,69 долара за брой.

Предложението на Halliburton бе 78,62 долара срещу една акция на Baker Hughes. Цената е при затварянето на борсата на 12 ноември, когато за пръв път стана ясно, че двете компании водят разговори.

По силата на споразумението акционерите на Baker Hughes ще получат 1,12 акции на Halliburton плюс 19 долара в брой за всяка една акция на Baker Hughes, която притежават.

Сливането създава гигант на пазара за предоставяне на услуги за петролни полета с общи приходи за 2013 г. в размер на 51,8 млрд. долара – повече от тези на лидера Schlumberger за 45,3 млрд. долара. Новото дружество би трябвало да спестява разходи за по 2 млрд. долара на година.

Очакванията са придобиването да приключи през втората половина на 2015 г. Сделката ще повлияе на паричния поток на Halliburton година след края на сделката, а на печалбата – до края на втората година.

Главният изпълнителен директор на Halliburton Дейв Лесър ще управлява новата компания.

Финансови съветници на Halliburton са швейцарската Credit Suisse и американската BofA Merrill Lynch, докато услуги на Baker Hughes оказва основно Goldman Sachs.

Baker Botts и Wachtell, Lipton, Rosen & Katz движат правните въпроси за Halliburton, а Davis Polk & Wardwell и Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr – тези на Baker Hughes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още