Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

HSBC обмисля да се откаже от бизнеса си на дребно в САЩ

Британската банка планира обаче да разшири своето подразделение за управление на богатството в страната и да оптимизира клиентите

HSBC обмисля да се откаже от бизнеса си на дребно в САЩ

Снимка: архив Ройтерс

HSBC претегля възможностите си за пълно излизане от банкирането на дребно в САЩ, след като стесни възможностите за подобряване на представянето в затруднения си бизнес в Северна Америка, съобщава FT, като се позовава на запознати източници.

Висшият мениджмънт на банката иска да представи плана на борда на директорите през следващите седмици, съобщават източниците, като допълват, че HSBC се стреми да разпредели ресурсите си в полза на по-печелившия бизнес в Азия.

Затварянето на американската търговска мрежа ще отбележи края на 40-годишния опит на заемодателя да управлява универсална банка с пълно обслужване в страната. Дивизията реализира загуба преди данъци в размер на 518 млн. долара за трите тримесечия тази година след загубите от 279 млн. долара през 2019 г. и 182 млн. долара през 2018 г.

Американското подразделение на HSBC е под сериозен натиск от няколко месеца като част от усилията на британския кредитор да направи още по-големи спестявания, отколкото обеща през февруари. Тогава банката очерта план за икономии на разходи в размер на 4,5 млрд. долара, който предвижда съкращаването на 35 хил. работни места.

Още по темата

Ръководството на банката явно е решило, че коронавирусната криза и продължителният период на свръхниски лихвени проценти изискват по-драстични мерки. Излизане от американския пазар вече не е на масата, според източниците на изданието. Същевременно обаче HSBC ще се стреми да разшири своето подразделение за управление на богатството в САЩ.

Мениджърите вероятно ще препоръчат също така съкращаване на списъка на клиентите на инвестиционната банка и фокус върху международни клиенти, особено тези с връзки с Азия и Близкия изток. Тези, които имат само вътрешен бизнес в САЩ, които са по-малко печеливши и където HSBC се бори да намери предимство пред по-големите съперници от Уолстрийт, ще бъдат премахнати. През третото тримесечие банката обяви, че вече е елиминирала 4 млрд. долара рисково претеглени активи в бизнеса си в САЩ чрез „оптимизация на клиентите“.

Друг вариант е да се възприеме само цифров модел, фокусиран върху международни клиенти от китайската или индийската диаспора, въпреки че това е „претъпкан пазар“, добавя източникът на медията.

HSBC има около 224 клона на източния бряг на Америка.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: САЩ HSBC икономиката на САЩ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Дали затуй - или защото очакват крах на САЩ в скоро време ???

Още от САЩ
Светът харесва Байдън, но губи вяра в САЩ