IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Bank of America отчете по-добри резултати от прогнозите

Ръстът на печалбата се дължи на по-високите приходи от търговия с инструменти с фиксирана доходност и по-ниските разходи

16:54 | 17.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вторият по големина кредитор в Америка по обем на активите – Bank of America, отчете ръст на печалбата през третото тримесечие от 7,3%. Ръстът е по-висок от прогнозирания от анализаторите и се дължи на по-добрите приходи от търговия с инструменти с фиксирана доходност и по-ниските разходи, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Нетната печалба на Bank of America е достигнала 4,96 млрд. долара, или 41 цента на акция, спрямо 4,62 млрд. долара година по-рано. Коригираната печалба на акция, изключваща счетоводни ефекти, възлиза на 42 цента за акция, което е доста над прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, за 33 цента на акция.

Приходите на банката растат с 3,1% до 21,6 млрд. долара, а разходите бележат спад от 3,3% до 13,5 млрд. долара. Приходите само от търговия с инструменти с фиксирана доходност растат с 39% до 2,77 млрд. долара, което е значително над прогнозите на анализаторите за 2,2 млрд. долара. За сметка на това приходите от търговия с акции се понижават със 17 на сто до 960 млн. долара и остават под очакваните 1,2 млрд. долара.

По този начин Bank of America продължи тенденцията сред големите американски банки на отчитане на по-добри финансови резултати за третото тримесечие. През миналата седмица с по-силни от очакваните резултати изненадаха и от JPMorgan и Citigroup.

Главният изпълнителен директор на Bank of America Браян Мойнихан работи в посока понижаване на разходите на банката вече години наред, докато в същото време се намира в среда на ниски лихви. Сега тази стратегия се отплаща, а в същото време компаниите на Wall Street печелят от възстановяването на търговията с инструменти с фиксирана доходност. Освен това компанията успява да се отърси от периода, в който трябваше да изплаща огромни суми във връзка със срива на ипотечните облигации по време на световната финансова криза.

„Постигнахме силен ръст през това тримесечие, оставайки верни на стратегията си за отговорен растеж и фокус върху качеството на връзките ни с клиенти“, каза изпълнителният директор Мойнихан след обявяването на резултатите.

Акциите на Bank of America поскъпнаха с 1,5% до 16,24 долара за брой в ранната търговия, след като бяха обявени резултатите. До петък обаче акциите на кредитора бяха поевтинели с 4,9% от началото на годината.

Други подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още