IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Джанет Йелън затвори телефона на Кристалина Георгиева

Това показва осезаема промяна в настроенията във Вашингтон, тъй като досега Георгиева е имала лесен достъп до Йелън, коментират източници

13:44 | 28.09.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристалина Георгиева и Джанет Йелън по време на предишна среща. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кристалина Георгиева и Джанет Йелън по време на предишна среща. Снимка: Bloomberg LP

Изглежда хладното отношение на администрацията на Джо Байдън към директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева се простира отвъд публичната позиция на властите във Вашингтон.

Финансовият министър Джанет Йелън отказва да разговаря по телефона с българката, откакто избухна скандалът с предполагаемите ѝ опити за намеса в класацията Doing Business на Световната банка в полза на Китай, съобщава Bloomberg.

Откакто се появиха съобщенията за действията на Георгиева по време на предишната ѝ работа в Световната банка, тя се е опитвала да се свърже с Йелън, но така и не е успяла, посочват запознати, пожелали анонимност. Според доклада на адвокатската кантора WilmerHale Георгиева, която пое МВФ през 2019 г., е оказвала натиск върху служители на Световната банка, за да може Китай да има по-добро представяне в престижната класация за бизнес климат.

Това показва осезаема промяна в настроенията във Вашингтон, тъй като досега Георгиева е имала лесен достъп до Йелън, коментират източниците, имайки предвид тясната връзка между МВФ и министерството. Двете дами са разговаряли редовно по-рано през годината, става ясно от работния календар на Йелън, тъй като САЩ и МВФ работиха заедно по редица инициативи, включително издаването на т. нар. специални права на тираж на фонда в размер на 650 млрд. долара.

Вашингтон е и най-големият акционер както в МВФ, така и в Световната банка и именно финансовото министерство управлява тези отношения.

Пред Bloomberg говорителката на ведомството Александра Ламана е отказала да коментира скорошните контакти на Йелън с Георгиева. Говорител на МВФ също е отказал коментар, както и говорител на самата Георгиева.

„Доверието в МВФ очевидно бе оронено“, коментира Тимъти Аш, стратег към BlueBay Asset Management. По думите му директорът на фонда трябва да се оттегли, докато не бъде завършено разследването на събитията.

Представител на финансовото министерство съобщи, че то провежда проверка на обвиненията в неправомерни действия и ги намира за обезпокоителни и сериозни. В момента ведомството очаква оценката на самия МВФ, коментира запознатият, пожелал анонимност. Комисията по етика на МВФ извършва проверка на заключенията на доклада, поръчан от Световната банка.

„Както вече дадохме да се разбере, финансовото министерство вярва, че заключенията на доклада са сериозни и поръчахме пълен преглед на ролята на управляващия директор на МВФ в изданието Doing Business“, коментира говорителката на министерството Ламана, повтаряйки позицията от по-рано този месец.

Липсата на комуникация между Георгиева и Йелън е факт в навечерието на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които предстоят на 11-17 октомври.

В същото време се засилват гласовете в САЩ, изразяващи притеснение за действията на Георгиева. Републиканци от Конгреса вече призоваха финансовото министерство да разследва обвиненията. В същото време високопоставени представители на Демократическата партия – председателят на Комисията за финансови услуги в Камарата Максин Уотърс и председателят на Комисията за международни отношения в Сената Робърт Менендес, също нарекоха обвиненията притеснителни.

Георгиева продължава да отрича обвиненията. В писмо от три страници до председателя на етичната комисия на МВФ с дата 21 септември тя посочва, че е изненадана от заключенията на доклада на WilmerHale, според които тя е изиграла „ключова роля“ за промяната в класирането на Китай през 2018 г.

„Това просто не е вярно“, написа тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Голяма работа. Герогиева е тръгнала от нищото и е станала директор на МВФ. Йелан даже не може да си представи за кво става въпрос, но ние знаем. Респект за наща мацка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 2 години
Но пък професорите Стиглиц и Джефри Сакс се изказали за Кристалинка , кой сега е прав ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Frosty
преди 2 години
Американските ни партньори погват гербаджийската kалинка Кристалинка и гербаджията Симеон Дянков, по-известен като "Постната Пица"Другото с което стана известен Дянков е, че двамата с Борисов гепиха ~ 1 400 000 000 лв от здравната каса, които и до ден днешен все още не са върнали.Така и не стана ясно какво стана с тези пари и къде потънаха.Това, че американските ни партньори погват гербаджиите точно преди изборите, мисля, че е доста ясен и недвусмислен знак за всички.Финансовият министър на САЩ отказва да говори с Кристалина Георгиеваhttps://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/finansoviiat-ministur-na-sasht-otkazva-da-govori-s-kristalina-georgieva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Ще й накривят шапката... Направила е добри пари. Време й е и за пенсия. Ако има желание все нещо с политика или преподаване може да се занимава, за да не скучае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
pass
преди 2 години
Тя си е тарикат от време оно нащта Кристалинка, но тарикатлъка е до време. А ако ГЕРБ изтипосат нея за кандидат за президент, е направо ще избият рибата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
oio
преди 2 години
Много тарикат, много народ. Държавата ни все ще спаси г-жа Георгиева, а защо не и за президентка да се кандидатира у нас за изборите? След като тарикатлъка вече цъфна, нека да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още