Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

И Wall Street не успя да обърне тенденцията и завърши на червено

Индексът Dow сложи край на 4-дневната си положителна сесия

И Wall Street не успя да обърне тенденцията и завърши на червено

Снимка: Архив Ройтерс

Следвайки тенденцията, наложена от останалите пазари в Азия и Европа днес, и Wall Street завърши сесията на червено в първия си ден на търговия за седмицата. Слабите данни от Китай в началото на седмицата и снижената прогноза за глобалния растеж на Международния валутен фонд подновихa опасенията, че световната икономика се забавя, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 300 пункта, воден от загубите на Goldman Sachs и Caterpillar. Така бенчмаркът сложи край на 4-дневната си положителна сесия.

По-широкият показател S&P 500 изтри 1,4% от стойността си, след като комуникационният и промишленият сектор отбелязаха сериозни спадове.

Технологичният индекс Nasdaq Composite завърши с понижение от 2,14%.

В понеделник МВФ снижи прогнозата си за развитието на световната икономика, като прогнозира, че тя ще нарасне през 2019 г. с най-слаби темпове от три години насам и предупреди, че търговското напрежение от последните месеци ще доведе до допълнителни проблеми.

Основните индекси увеличиха загубите си и след като стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са достигнали най-ниското си ниво от три години през декември. Борсово търгуваният фонд iShares U.S. Home Construction ETF (ITB) спадна с 2%.

Акциите на eBay скочиха с 6,1%, след като хедж фондът Elliott Management разкри, че притежава дял за 1,4 млрд. долара в компанията.

На облигационните пазари доходността по държавните ценни книжа се понижи заради продължаващата парализа на администрацията в САЩ и търговските проблеми между Вашингтон и Пекин.

Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна с 4 базисни пункта до 2,755 процента, а по 30-годишните държавни ценни книжа стигна 3,074 процента.

На валутните пазари стойността на долара се вдигна в резултат на коригираните прогнози от МВФ.

Индексът на долара, който измерва стойността му спрямо шест конкурентни валути, стигна 96,30 пункта, макар че по-рано дори се покачи 96,484 пункта.

Зелената валута обаче се търгуваше с 0,36% по-ниско спрямо йената, която обикновено печели при геополитически или финансови сътресения, тъй като Япония е най-големият кредитор в света.

Еврото потъна до 3-седмично дъно, след като стана ясно, че настроенията на германските инвеститори леко са се подобрили през януари, но оценката им за сегашното състояние на икономиката се влошава. Единната валута се разменяше с 0,04% по-ниско до 1,136 долара.

Паундът обаче поскъпна след силни данни за пазара на труда във Великобритания. Стойността на паунда се повиши с 0,51% до 1,2956 долара.

На суровинните пазари цените на петрола отново тръгнаха сериозно надолу. Фючърсите върху американския суров петрол WTI завършиха надолу с 1,23 долара, или 2,3%, до 52,57 долара за барел. Фючърсите върху петрола сорт Брент също се понижиха с 1,20 долара, или 1,9%, до 61,54 долара за барел.

Златото остана стабилно, като контрактите му поскъпнаха с минималните 0,80 долара до 1283,40 долара за тройунция.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Шефът на Blackrock: Капитализмът стигна твърде далече