Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Йелън иска да е ясно, че САЩ няма да опитват да отслабят долара

Стойността на валутите трябва да се определя от пазарите, се очаква да каже тя на предстоящото си изслушване в Конгреса

Йелън иска да е ясно, че САЩ няма да опитват да отслабят долара

Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg L.P.

Бъдещият финансов министър на президента Джо Байдън – Джанет Йелън, се очаква да потвърди ангажимента на САЩ за определяни от пазара валутни курсове, когато се изправи в изслушване пред Конгреса във вторник. Йелън също така ще подчертае, че Вашингтон не цели отслабване на долара за конкурентно преимущество, посочват пред Wall Street Journal представители на преходния екип на Байдън, пожелали анонимност.

Изказването ще представлява завръщане към американската политика за ненамеса, от която президентът Доналд Тръмп се отклони с честите си призиви за по-евтин долар.

Йелън, бивш гуверньор на Федералния резерв, ще бъде изслушана пред Финансовата комисия в Сената във вторник в рамките на процеса ѝ по избор за финансов министър, наследявайки поста от Стивън Манучин.

Ако бъде попитана за политиката спрямо долара на новата администрация, тя е подготвена да отговори: „Стойността на американския долар и други валути трябва да бъде определена от пазарите. Пазарите правят корекции, за да отразят вариациите в икономическото представяне и като цяло да улеснят корекциите в световната икономика“.

Още по темата

Йелън също така се очаква да каже, че преднамереното атакуване на валутните курсове за спечелване на несправедливо превъзходство в търговията е неприемливо.

„САЩ не искат по-слаба валута за спечелване на конкурентно преимущество“, се очаква да каже тя, посочват запознатите представители на преходния екип. „Трябва да се противопоставим на опитите на други държави да го направят“, посочват още източниците за думите на Йелън.

Тази политика също е в унисон с правилата преди Тръмп, когато администрацията – макар и да не налага вижданията си за долара, критикува страните, които според нея влияят изкуствено на валутите си, за да им дадат конкурентно предимство.

Според запознатите Йелън ще цели използването на по-точен език във вторник, който отразява американската валутна политика от последните две десетилетия. В продължение на години американските власти имаха подход на ненамеса спрямо стойността на долара, позволявайки на пазарите да определят неговата стойност. От 1995 г. САЩ са се намесвали на валутните пазари три пъти – през 1998 г., през 2000 г. и през 2011 г.

За Йелън също така не е от полза да коментира редовно стойността на долара и иска да е ясно, че финансовото министерство на САЩ под нейно ръководство няма да се опитва да го отслаби, допълват източниците. В рамките на идващата нова администрация никой друг представител на кабинета или на Белия дом няма да говори за долара, посочват още те.

Този подход представлява завръщане към по-прецизния език във връзка с американската валутна политика след честите и понякога объркващи коментари през последните години от администрацията на Тръмп, включително и от самия президент.

През 70-те и 80-те президентската администрация редовно коментира цената на долара и през определени периоди имаше намеси, но по време на управлението на Бил Клинтън финансовият министър Робърт Рубин наложи правилото само заемащият неговата позиция да коментира американската валута. Неговите наследници като цяло ограничаваха изявленията си до потвърждаване на политиката и подкрепата за силна и стабилна валута.

Тръмп обаче отстъпи от това правило, като според него силният долар пречи на усилията му за намаляване на търговския дефицит на САЩ, тъй като поставя американските фирми в по-лоша конкурентна позиция. Администрацията на досегашния държавен глава дори обмисляше използването на валутните корекции като оръжие в търговските си войни.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
0
 
6
bgMan до: дядя Вова
преди 11 месеца
И откога конкурентно преумещество се нарича работа? И по коя икономическа теория? На Кремъл ли?
0
 
7
 
5
преди 11 месеца
Ако го отслабят, значи те да работят за света, а не обратно!Естествено, че искат да трупат лой, а не мускули!
0
 
9
 
4
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Те тия неща не се обявяват публично .Приказките нямат значение ,гледайте делата
3
 
0
 
3
abdul до: bgMan
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Важното е да не се отслабва с цел конкурентно преимущество. Ако е с друга цел - може.. напр. с цел противопоставяне на други участници на пазара, които си отслабват валутите с цел конкурентно преимущество.
4
 
2
 
2
преди 11 месеца
Неправилното емитиране на долари причинява неограничени щети.При запазване на злокобната процедура, колкото повече е икономическия растеж в САЩ толкова са по-големи американските щети. Фед е със съдба на жертва на държавна грешка.Няма да е все така.Спасението от нови американски щети ще се осъществи с подобрено емитиране на долари.

Още от САЩ
САЩ са разговаряли с компании за доставки на газ за ЕС при нападение на Украйна