Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Йелън: Мерките за ограничаване на дълга може да бъдат изчерпани през лятото

Настоящото замразяване на ограничението за дълга в САЩ изтича на 31 юли

Йелън: Мерките за ограничаване на дълга може да бъдат изчерпани през лятото

Американският финансов министър Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че фискалните инструменти на министерството за запазване на националния дълг в рамките на определения от Конгреса лимит, може да бъдат изчерпани още това лято, което би било по-рано от очакванията на анализаторите, цитирани от Bloomberg.

„Има сценарии, при които в някакъв момент през лятото извънредните мерки ще изтекат“, заяви Йелън на пресконференция в Белия дом.

Настоящото замразяване на ограничението за дълга в САЩ изтича на 31 юли и в сряда министерството на финансите предупреди, че ако Конгресът не предприеме действия, администрацията ще трябва да промени федералното финансиране, за да прави плащания по дълга.

Изказването на Йелън е по-конкретно от предупреждението на финансовото министерство в сряда, че агенцията „преценява потенциални сценарии, включително някои, при които извънредните мерки може да бъдат изчерпани много по-бързо, отколкото при предходни епизоди по ограничаване на дълга“. Това е по-рано от целта за октомври, на която залагаха някои анализатори.

Новите изказвания може да подложат на допълнителен натиск конгресмените да повишат или замразят тавана преди връщането му след двегодишно замразяване. Макар че финансовото министерство има варианти да продължи да плаща лихви по дълга за известно време като пренасочване на пари от федерални пенсионни фондове, законодателните действия ще са от жизненоважно значение.

Още по темата
С налични извънредни мерки на стойност около 300 млрд. долара стратези от Bank of America, Wrightson ICAP и Barclays считат, че правителството може да остане финансирано до четвъртото тримесечие. Двупартийният политически център също очаква изчерпването на средствата да настъпи през есента.

Таванът беше замразен въз основа на споразумение от 2019 г. между администрацията на Тръмп и Конгреса. Това се превърна в политически футбол в миналото, защото гласуването за увеличаване на тавана може да предизвика политически атаки заради увеличаването на дълговото бреме за бъдещите поколения.

Йелън ще трябва да убеди Конгреса да се въздържа от политически рисковани ходове и да избегне нарушаване на дейността – в най-лошия случай спиране на плащанията или затваряне на правителството, които биха подкопали възстановяването от пандемията.

Дебатът за лимита на дълга е тест и за единството в Демократическата партия. С малко мнозинство както в Камарата на представителите, така и в Сената очакванията са, че демократите ще повишат тавана на дълга, използвайки бърз бюджетен инструмент, който им позволява да заобиколят критиците от Републиканската партия в Сената. Това ще лиши републиканците от възможността да използват тавана на дълга като лост в замяна на намаляване на разходите.

Демократите ще трябва да се обединят зад голям компромис в седмиците след края на замразяването на лимита на дълга на 1 август преди мерките на финансовото министерство да изтекат.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Опасна пристрастеност ли е количественото облекчаване?