IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Нужни са още изследвания, за да се справим с неравенството

Трябва да разберем кои политически решения позволяват на хората да се изкачват по икономическата стълбица и кои им пречат, смята председателят на Фед

17:48 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йелън: Нужни са още изследвания, за да се справим с неравенството

Нужни са повече изследвания, за да разберем кои политически решения позволяват на хората да се изкачват по икономическата стълбица и кои им пречат. На това мнение е председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Според нея изследванията могат да предоставят доказателства за това, което позволява на хората да се движат напред, и да предскажат по какъв начин индивидуалните обстоятелства влияят на неравенството в доходите.

„Това също така ще бъде полезно, за да разберем какви политики могат да задържат или обезкуражат техния напредък“, посочва Йелън в предварителни бележки за реч, която ще изнесе по време на конференция, организирана от Фед и посветена на икономическата мобилност.

В своя реч в Бостън миналия октомври Йелън изведе на преден план проблема с неравенството в доходите. Тогава тя каза, че е „дълбоко загрижена“ относно различията в доходите в САЩ.

Заради това изказване републиканците обвиниха Йелън, че помага на демократите преди изборите през ноември, като не посочва отговорността на централната банка за това. Тези обвинения възкръснаха по време на полугодишното й изслушване пред Конгреса през февруари.

Тогава републиканците в Камарата на представителите обвиниха председателя на Фед, че използва проблема с неравенството успоредно с демократите. Йелън се защити енергично. Тя каза, че предходните лидери на Фед са поставяли въпроса за неравенството в доходите и подчерта, че темата остава ключова за икономиката.

„Не правя политически изявления. Обсъждам значим проблем, пред който е изправена Америка“, отсече Йелън по време на изслушването й. Сега тя се придържа към по-деликатен тон.

„Изследванията ще ни позволят да разберем по-добре доколко мобилността на индивидуално ниво е от значение за цялостния ръст на производителността и икономиката“, посочва Йелън.

Сега американците се опасяват, че техните деца ще бъдат много по-зле финансово в сравнение със състоянието на родителите им, пише MarketWatch. Близо 80% от американците възприемат неравенството като голям проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още