IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън очаква още разширяване на икономиката, омаловажавайки финансовите рискове

Според председателя на Фед пазарът на труда ще укрепне още повече, подкрепяйки по-бързия растеж на заплащането и доходите

20:45 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън, в може би последното си изказване пред Конгреса като ръководител на централната банка, описа все по-положителна картина на американската икономика, омаловажавайки рисковете от финансовата нестабилност, предава Bloomberg.

Икономическото разширяване е все по-широко из секторите, както и сред голяма част от глобалната икономика“, каза Йелън в подготвено изказване за Съвместната икономическа комисия. „Очаквам, че с постепенни корекции в позицията на паричната политика, икономиката ще продължи да се разширява, а пазарът на труда ще укрепне още повече, подкрепяйки по-бързия растеж на заплащането и доходите“.

В изявлението си Йелън повтаря, че очаква Фед да продължи с постепенното повишаване на лихвените проценти и свиване на баланса си. Централната банка повиши целевия си диапазон по основния лихвен процент 4 пъти през последните две години.

Мандатът на Йелън изтича в началото на февруари, а президентът Доналд Тръмп номинира бившия представител на Фед Джером Пауъл на нейно място. Предложението трябва да бъде потвърдено от Сената, а Йелън обяви, че ще напусне Фед след смяната.

Въпреки рекордните върхове на акциите Йелън днес омаловажи заплахата от финансовата нестабилност.

Въпреки че оценките на активите са високи по исторически стандарти, уязвимостите във финансовия сектор като цяло изглеждат умерени, тъй като банковата система е добре капитализирана и широките мерки за ливъридж и ръст на кредитите остават под контрол“, казва тя.

По отношение на важните етапи в следкризисното възстановяване, Йелън отбеляза, че 17 млн. повече американци работят в сравнение с преди 8 години и безработицата е спаднала до 4,1% спрямо пика от 10% по време на кризата.

Основното постижение от мандата ѝ е налагането на бавно внимателно излизане от неконвенционалните политики за облекчаване, които Фед наложи по време на финансовата криза и последвалата рецесия.

Въпреки това Йелън призна, че много американци не са се възползвали толкова, колкото икономистите са очаквали.

Въпреки тези ръстове на пазара на труда растежът на заплащането остава сравнително скромен“, добавя тя.

Инфлацията също тормози представителите на Фед, оставайки изненадващо слаба на фона на затягащия се пазар на труда. Макар че призна, че структурните фактори може да натежат върху цените за постоянно, Йелън запази очакванията си, че инфлацията постепенно ще се възстанови до целта на Фед от малко под 2%.

По мое мнение последните по-слаби четения на инфлацията вероятно отразяват преходни фактори“, каза тя. „С отслабването на тези преходни фактори очаквам инфлацията да се стабилизира около 2% в средносрочен план“.

Йелън призова Конгреса да реши двата проблема, които подкопават потенциала за по-бърз икономически растеж в САЩ: спадът в размера на работната сила в САЩ спрямо населението и разочароващите нива на производствения растеж.

Конгресът трябва да обмисли политики, които насърчават бизнес инвестициите и формирането на капитал, да подобрят инфраструктурата в страната, да повишат качеството на образователната ни система и да подкрепят иновациите и възприемането на нови технологии“, каза Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още