IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Пазарът на труда в САЩ е в най-добрата си форма от 10 години

Има всички признаци за "здравословен" пазар на труда, но предизвикателствата не са преодолени, според председателя на Фед

22:10 | 19.12.16 г. 4
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: архив, Ройтерс

Пазарът на труда в САЩ е в най-добрата си форма от 10 години. Това коментира председателят на Федералния реезерв Джанет Йелън пред завършващия випуск на университета в Балтимор, съобщава MarketWatch.

“След години на бавно икономическо възстановяване вие навлизате на най-силния трудов пазар от повече от десетилетие“, коментира Йелън.

В речта си председателят на Фед коментира, че признаците за „здравословен“ пазар на труда са в изобилие, сред които се открояват стабилните темпове на създаване на нови работни места и ниският дял на съкращенията.

Йелън обаче подчерта, че предизвикателствата още не са преодолени. Икономиката расте по-бавно в сравнение с периодите на предишни възстановявания от кризи. Ръстът на производителността тя също определи като „разочароващ“.

Йелън посочи, обаче, че според резултатите от проучване младите работници са по-оптимистично настроени за пазара на труда.

Тя цитира същото изследване, според което тези, които влизат в работната сила по време на силна икономика, са по-склонни да се задържат на работа, да останат заети и да се радват на по-високи доходи.

Същевременно председателят на Фед коментира, данните показват, че ножицата между доходите на хората с гимназиално образование и тези, завършили колеж, вече достига средно 70%. За сравнение, през 1980 г. разликата е била 20%.

Двата основни двигателя за увеличаването на тази разлика са глобализацията и развитието на технологиите, допълни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 7 години
Хитлер у бункера сите армии от отбрана да минат в настъпление хаха а то човеци нема останали у армиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 7 години
И таз се друса и нема реален поглед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
каката иелен джанет раздвижи зелените гущери в посока нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още