IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Прекомерният корпоративен дълг може да удължи бъдещ спад в икономиката

Според бившия председател на Фед обаче сегашните притежатели на корпоративен дълг не изглеждат свръхзадлъжнели, което смекчава риска за верижна реакция

21:01 | 11.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелън изпитва опасения към прекомерното отпускане на кредити и нивото на корпоративния дълг на Wall Street, съобщава CNBC.

“Корпоративната задлъжнялост в момента е доста висока и мисля, че има опасност, ако се появи нещо друго, което ще доведе до спад, тези високи нива на корпоративна задлъжнялост да продължат спада и да доведат до множество банкрути в нефинансовия корпоративен сектор“, каза Йелън за икономиста и колумнист за New York Times Пол Кругман в City University в Ню Йорк.

„Мисля, че голяма част от поемането на този дълг е слабо. Мисля, че инвеститорите го държат в пакети, например с високорискови заеми... същото нещо се е случвало. Наричат се ценни книжа, гарантирани с вземания“, добави тя.

Сравнението със скандалната практика на секюритизиране на големи суми високорискови ипотечни кредити в пакети може да стресне някои инвеститори, които си спомнят добре последствията от жилищната криза между 2007 и 2010 г. Корпоративната задлъжнялост се е надула през последните години, а компаниите сега държат дълг за 9,1 трлн. долара спрямо 4,9 трлн. долара през 2007 г.

Подобна огромна сума може да се превърне във финансово главоболие, ако лихвените проценти продължат да се повишават, както през 2018 г., и ефективно увеличат разходите за заеми. Някои пазарни участници също изразяват тревога, че компаниите, които едва задържат инвестиционния си рейтинг, губят позицията си и получават оценка „висока доходност“ или „junk”. Това, от своя страна, може да повиши лихвите значително.

Макар че мнозина виждат нарастващото недоволство около високите нива на корпоративна задлъжнялост, Йелън и останалите бързо посочват, че лихвените проценти са останали на исторически нива през последните години въпреки увеличенията на основния лихвен процент напоследък. Бившият председател на Фед отбеляза още, че сегашните притежатели на корпоративен дълг не изглеждат свръхзадлъжнели, което смекчава риска за верижна реакция.

„Не очаквам шок в близко бъдеще, който да причини подобна финансова криза“, добави Йелън, припомняйки срива преди десетилетие. „Има много по-малка задлъжнялост във финансовия сектор в момента в сравнение с този отпреди кризата, доколкото виждам. Мисля, че по-голямата част от тези рискови заеми се държат от инвеститори, които не са задлъжнели. Затова те може да претърпят загуби, но е малко вероятно да започнат да продават други активи, което да доведе до бърза зараза за продажби“.

След края на мандата си през февруари Йелън бе заменена от номинирания от президента Доналд Тръмп Джером Пауъл. Под управлението на новия гуверньор лихвите бяха увеличени три пъти и се очаква четвърто повишение по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Въпрос - защо не ги ограничи докато беше шефка на ФЕД?... Както написа / и това съм го цитирал и друг път / Вашинготн Пост преди година и нещо, докато са на поста, ръководителите на ФЕД мълчат като пукали, виж, като ги махнат и изведнъж не можеш да им затвориш устата и стават най-големите критикари на действията на доскоро подопечната им институция... Истината е, че с над 21 трилиона дълг, ФЕД не може да позволи още дълго доларът да се задържи на това ниво - нужна е стерилизация и нулиране. Това става само по един начин - военни действия далеч от САЩ, финансова "криза" и срив на фондовия пазар, обиране на спестяванията на населението, срив на имотния пазар и начало на масово и продължително печатане на пари от въздуха. Да видиме, дано да съм зъл пророк, но историята се повтаря, а онея с масурчетата имат точно определен набор от инструменти за действие..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Йелън: Прекомерният корпоративен дълг може да удължи спад в икономиката ? с понижена трудност: открийте правописната и/или логическа грешка......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още