IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Политиката America First може да навреди сериозно на САЩ

В най-лошия случай годишният доход на глава от населението в Америка ще се понижи с 1300 долара

08:15 | 13.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Постоянно прокламираният от американския президент Доналд Тръмп план за протекционизъм, известен и с мотото America First, ще доведе до глобална загуба на доходи в световен мащаб. Преди всичко самите САЩ ще бъдат засегнати от отслабване в доходите, разкрива изследване на базирания в Мюнхен германски институт Ifo по поръчка на фондация Bertelsmann. Според него годишното икономическо представяне на САЩ ще се понижи в най-неблагоприятния случай с 2,3%, или 415 млрд. долара, заради вносни мита и други усложнения.

Според изследването дори само повторното въвеждане на тарифи и търговски бариери, като например техническите регламенти и изисквания към документацията за северноамериканската зона за свободна търговия NAFTA, която включва САЩ, Канада и Мексико, ще навреди на икономиката на САЩ. Реалният годишен доход на глава от населението би спаднал според изследването с около 0,2%, или 125 долара в САЩ, а за Канада последиците ще са по-негативни – спад от 1,5%, или 730 долара на глава от населението. 

Според проучването обаче Германия би могла да се възползва значително, ако в тази зона на свободна търговия се въведе протекционизъм. По този начин експортът на Германия към САЩ ще се увеличи с около 3,2%, или 4,4 млрд. долара (3,7 милиарда евро).

По-големи и по-общи икономически щети биха възникнали при една по-широка протекционистка американска политика, на която и самите търговски партньори отговорят с протекционизъм. Ако САЩ увеличат митата и търговските бариери за всички търговски партньори с 20%, а останалите страни предприемат същите мерки, то според проучването това ще доведе до значително ограничаване на търговията.

В такъв случай анализаторите на Ifo предричат спад на годишния доход на глава от населението с 1300 долара, а за Канада – с 1800 долара. За Германия се очаква загуба на доходите от едва 0,4 на сто, или около 160 долара (133 евро).

В рамките на своята политика "America First" Тръмп многократно заплашваше с вземане на мерки за ограничаване на вноса. Наред с другите неща той споменаваше възможността за въвеждане на „наказателни мита“ за чуждестранни компании и малко след встъпването си в длъжност през януари оттегли САЩ от договореното споразумение  TPP с тихоокеанските им съседи, а северноамериканското споразумение за свободна търговия NAFTA с Канада и Мексико понастоящем се предоговаря – с мизерен напредък.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 6 години
А САЩ ще цъфнат и вържат с тяхната икономика, базирана на.. вноса и печатането на зелени гущери. Не може да караш само на износ на "демокрация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Откога Америка се пише AmeriKa, а не AmeriCa или си ги смесвате така?Иначе изобщо не виждам как ограничаването на вноса ще доведе до спад на доходите в една страна. Германия ще пострада най-много от всякакви такси, а не най-малко, защото за разлика от САЩ Германия е икономика базирана предимно върху износа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още