Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Икономическата прогноза на Фед даде стимул на щатските индекси

Dow прибави над 200 пункта, подпомогнат от доброто представяне на компаниите от технологичния сектор

Икономическата прогноза на Фед даде стимул на щатските индекси

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха сесията с повишения на фона на решението на Федералния резерв на САЩ да запази основните лихви непроменени, снижавайки очакванията си за броя увеличения на лихвените проценти през тази година до нула, съобщава CNBC. 

Още по темата

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 216,84 пункта, или 0,84%, към стойността си.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,09% до 2854,88 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite се повиши със 109,99 пункта, или 1,42%, до 7838,96 пункта.

Особено силно се представиха компаниите от технологичния сектор, като Apple отчете поскъпване на акциите от 3,7 на сто

Акциите на производителя на микропроцесори Micron поскъпнаха с 9,6 на сто след като компанията обяви корпоративната си печалба, която надмина очакванията на анализаторите. Това доведе до повишаване в стойността на акциите и на другите компании от сектора, като тези на VanEck Vectors Semiconductor, отбелязвайки ръст от 3,5 на сто.

В сряда вечерта стана ясно, че представителите на Федералния резерв снижават очакванията си за броя увеличения на лихвените проценти в САЩ тази година до нула, като заявиха, че ще сложат край на свиването на облигационния си портфейл през септември, след като оставиха паричната политика без промяна.

С решението от 10 на 0 гласа Комисията запази целевия диапазон на основния лихвен процент без промяна – от 2,25% до 2,5%.

В същото време Bloomberg съобщи, че броят на заявленията при безработица се е понижил повече от очакваното, достигайки четириседмично дъно, докато пазарът на труда се затяга още повече след края на петседмичното временно прекъсване на работата на американското правителство.

Заявленията при безработица са намалели до 221 хил. през седмицата, приключила на 16 март, изпреварвайки прогнозите на икономистите за ниво от 225 хил., показват данните на Министерство на финансите.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-добър показател за пазара на труда, тъй като намалява волатилността от седмица до седмица, достигна 225 хил., като постоянно нараства от октомври насам.

На фона на тези новини доходността върху 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 2,539%, докато тази по 30-годишните облигации отчете спад до 2,965%.

На валутните пазари доларовият индекс отбеляза ръст от 0,61 на сто до 96,34 пункта. Еврото поскъпна спрямо щатската валута с 0,3% до 1,1376 долара.

При петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 0,47 долара до 68,03 долара за барел, докато тази на американския West Texas Intermediate отчете спад от 0,25 долара до 59,98 долара за барел.

Цената на златото достигна триседмичен връх, след като се повиши с 5,60 долара до 1307,30 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да видим кога ще се срине house of cards

Още от САЩ
Индексите на Wall Street отчетоха леки изменения в очакване на над 140 отчета