IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street бележат ръстове в очакване на изказването на Пауъл*

Сезонът на отчетите е в разгара си и инвеститорите осмислят постъпващите данни от компаниите

17:35 | 21.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси започват редовната сесия в четвъртък (21 април) с повишения, докато инвеститорите осмислят постъпващите данни от финансовите отчети на компаниите и очакват коментара на гуверньора на Фед Джером Пауъл по-късно през деня, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,71%, или 250,93 пункта, до 35 411,72 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст от 0,76%, или 33,78 пункта, до 4493,23 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се увеличава с 0,75%, или 101,36 пункта, до 13 554,43 пункта.

И трите индекса са напът да отбележат седмица на зелена територия.

Акциите на Tesla поскъпват със 7,86%, след като компанията записа печалба от 3,3 млрд. долара през първото тримесечие, достигайки нов рекорд.

Към момента над 17% от компаниите, листнати в показателя S&P 500, са публикували резултатите си, като близо 81% са надминали очакванията на анализаторите, според FactSet.

Предстои след края на редовната сесия в четвъртък да се отчете и технологичният гигант Snap.

Инвеститорите са в очакване и на изказването на Пауъл по-късно през деня, когато той ще вземе участие в панел на дискусия за развитието на глобалната икономика, организирана от Международния валутен фонд (МВФ), заедно с управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Въпреки пазарните очаквания за агресивно затягане на паричната политика, изказванията на представителите на Фед от последните дни намекнаха, че централната банка ще действа внимателно, за да не навреди на икономическото възстановяване и растеж.

Изключение направи гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, добре познат като ястреб** сред банкерите, който се застъпи са увеличение от 75 базисни пункта през май.

Данните в четвъртък отново подчертаха затегнатата картина на пазара на труда в САЩ. Официалната статистика на министерството на труда показа, че подадените заявления за помощи за безработица в САЩ в седмицата до 16 април са се равнявали на 184 хил. броя, което е спад с 2000 спрямо предходната седмица и малко над прогнозите на Dow Jones за резултат от 182 хил. броя.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с над 2% до 109 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) също се увеличава с 2,30% до 104,55 долара за барел.

Цената на златото намалява с малко над 10 долара до 1945,5 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации нараства до 2,9%.

*Към 17:20 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още