IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street не намериха единна посока в понеделник

Широкият измерител S&P 500 отново затвори под най-високото си ниво от 19-и февруари

23:17 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса завършиха сесията в понеделник след смесено представяне, докато инвеститорите продължават да следят безизходицата на преговорите за стимулите и нарастващото геополитическо напрежение между САЩ и Китай, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 86,11 пункта, или с 0,31%, до ниво от 27 844,91 пункта. Широкият измерител S&P 500  добави 9,14 пункта, или 0,27%, до ниво от 3381,99 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1%, или 110,42 пункта, до ниво от 11 129,72 пункта.

Акциите на Alphabet и Microsoft поскъпнаха с 0,6%. Междувременно книжата на Amazon се търгуваха с 1,4% по-високо, след като Ройтерс съобщи - цитирайки източници – че гигантът за електронна търговия иска да придобие миноритарен дял в облачната компания Rackspace Technology. Акциите на Rackspace поскъпнаха с над 9% след новините.

Настроенията на Wall Street се влияят силно от безизходицата  на преговорите за пакета от мерки за стимулиране на американската икономика заради коронавируса и нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

Демократите предложиха над 900 млрд. долара помощи за щатите и общините, докато контрапредложението на републиканците не включваше допълнителна помощ за щатите и местните власти.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter: „Готов съм да изпратя повече пари в държавите и местните власти, за да спася работните места за полицаите, пожарникарите, лицата, които се отзовават първи и учителите. ДЕМОКРАТИТЕ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ТОВА”! с с

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в неделя, че ще свика заседание на Камарата, за да обсъди финансирането на американската пощенска служба, ключов въпрос в преговорите за стимулите.

 „Липсата на стимулиращ пакет правилно предизвиква известна загриженост“ на пазара, заяви Лиз Ан Сондерс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab. „По време на фазата на възстановяване имаше по-голям тласък на потреблението от безработното население, отколкото от заетите лица“, каза тя.

„Получените стимули бяха насочени към работа в икономиката и потреблението сред безработните се върна към нивата от преди пандемията, докато потреблението на заетите остава под тези нива“, каза Сондерс.

Що се отнася до геополитическите неразбирателства между САЩ и Китай Тръмп издаде изпълнителна заповед в петък, която принуждава ByteDance да продаде или раздели американския бизнес на TikTok след 90 дни. Тръмп посочи „надеждни доказателства“, че ByteDance „може да предприеме действия, които заплашват да засегнат националната сигурност на САЩ“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,691% и 1,439%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 92,81 пункта.

Еврото се разменя със ръст от 0,24% на ниво от 1,187 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,53 долара до 45,33 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от  0,84 долара до ниво от 42,85 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 2,24% до ниво от 1993,40 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още