IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street прекъснаха серията от понижения

Отстъплението на долара и поскъпването на петрола подкрепиха представителите на суровинния сектор

22:19 | 23.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на Wall Street прекъснаха серията от понижения

 

Борсовите индекси на Wall Street записаха повишение в последната сесия за семицата, прекъсвайки серията си от два поредни спада. Подкрепа на оптимизма даде отстъплението на щатския долар, което се отрази позитивно на някои от компаниите, които са по-чувствителни към валутните колебания, пише MarketWatch.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,3 на сто до 13 090,83 пункта. Това спомогна за заличаване на част от седмичната загуба на показателя и тя бе намалена до 1,1 на сто.

Половин процент загуби за седмицата широкият борсов индекс S&P 500. Той се повиши с 0,3 на сто днес до 1 397 пункта. Индексът Nasdaq Composite напредна с 0,15 на сто до 3 068 пункта, което помогна на показателя да запише минимален седмичен ръст.

„Смятам, че днес ситуацията се въртеше около портфейли, които са изпуснали ралито и дебнат да влязат на пазара при спад”, коментира Джим Полсен, анализатор в Wells Capital Management.

Според специалиста отстъплението на щатския долар е дало тласък на някои сектори, които са чувствителни към курса на американската валута. Такива са петролния сектор, металургията и индустриалните компании, които генерират големи приходи в чужбина.

Днес петролът поевтиня с 1,45 на сто на борсата в Ню Йорк до 106,87 долара за барел. Доларът пък отстъпи на еврото до 1,3270 EUR/USD.

Представителите на петролния сектор в S&P 500 поскъпнаха с 1,1 на сто, като този сегмент бе най-печеливш от всички 10 сектора, в които са разделени компонентите на индекса. Втори по представяне бяха компаниите от добивния сектор и химическата индустрия.

От началото на годината основните борсови индекси в САЩ са напреднали с между 7 и 17 на сто, което е доста сериозно повишение, каращо мнозина анализатори да предупреждават за опасност от корекция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още