Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Индексите на Wall Street се понижават под натиска на последните данни за заетостта*

Dow Jones Industrial Average губи 154 пункта от стойността си в началото на петъчната сесия

Индексите на Wall Street се понижават под натиска на последните данни за заетостта*

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията на негативна територия на фона на спада при големите технологични компании и след последния доклад за работните места в САЩ, който не отговори на очакванията на анализаторите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 154 пункта от стойността си и достигна ниво от 24 793,59 пункта, а широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 1,03% до равнище от 2668,95 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite също започва сесията на червена територия с понижение от 1,28% до ниво от 7097,02 пункта.

Книжата на Facebook, Amazon, Netflix и компанията-майка на Google, Alphabet, поевтиняват. Цената на акциите на Apple също отбелязва спад от 1,5%, след като Morgan Stanley понижи целевата си цена за книжата на технологичния гигант, като се позова на слабите продажби на iPhone.

В макроикономически план данни на министерството на труда показаха, че американската икономика е създала нови 155 хил. работни места миналия месец. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха 198 хил. нови работни места. Ръстът на заплатите също не отговори на очакванията.

Първоначално докладът тласна индексите нагоре, тъй като инвеститорите възприеха слабите данни като знак, че Федералният резерв може да забави темпа на покачване на лихвените проценти в бъдеще.

Но според Кейт Уарн, инвестиционен стратег в компанията Edward Jones, публикуваните в петък данни не са достатъчни, за да отклонят Фед от следваната траектория в областта на паричната политика на този етап. „Докладът беше солиден, не прекрасен, но все пак достатъчен за запазване на ритъма“, отбелязва Уарн.

В четвъртък пазарите се възстановиха от сериозните загуби след съобщения в медиите, че американската централна банка може да затегне паричната си политика много по-бавно от очакванията.

Седмицата на Wall Street беше доста волатилна, като Dow и S&P 500 отбелязват седмичен спад от 2,3% до края на търговията в четвъртък, а Nasdaq отписва 1,9% от стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа расте и достига съответно 2,88% и 3,173%.

На валутните пазари данните за работните места в САЩ се отразяват негативно на доларовия индекс, който губи 0,08% от стойността и достига ниво от 96,73 пункта. Спрямо еврото американската валута поскъпва с 0,06% до ниво от 1,1381 долара за евро, а нивото й спрямо йената остава непроменено на 112,66 йени за долар.

На пазарите на суровини цените на петрола се повишават след постигнатото споразумение от ОПЕК за намаляване на добива, което беше обявено от иранския министър на енергетиката. Срещата продължава и все още не е постигната договореност със страните производителки, които не членуват в картела.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) добавят 2,39 долара към стойността си и достигат 53,89 долара за барел. Международният бенчмарк Брент поскъпва с 3,42 долара до 62,89 долара за барел.

В петък цената на златото достигна петмесечен връх и продължава да се търгува около това равнище на фона на отслабването на долара. Американските фючърси върху ценния метал прибавят 0,5% към стойността си до ниво от 1250,30 долара за тойунция.

*Материалът е актуален към 17,40 ч. българско време.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американските индекси започват сесията със спад заради търговското напрежение*