IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се понижиха заради сагата около Huawei

Производителите на чипове бяха подложени на сериозни разпродажби

23:14 | 20.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се понижиха в понеделник, тъй като засилващият се натиск от страна на САЩ върху Huawei оказа негативен ефект върху търговията с акции на технологични компании, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones отписа 84,10 пункта. Широкият показател S&P 500 се придвижи в низходяща посока с 0,63%, като технологичният сектор записа спад от 1,8%. Технологичният Nasdaq се раздели с 1,46% от стойността си.

Администрацията на президента Доналд Тръмп миналата седмица добави Huawei към черен списък, блокирайки възможността му да купува американски технологии без специално разрешение. Междувременно стана ясно, че множество технологични гиганти от САЩ, сред които Google, Intel, Qualcomm и Broadcom са се дистанцирали от компанията.

Google вече няма да осъществява бизнеси с Huawei, които изискват прехвърляне на хардуерни и софтуерни продукти, с изключение на тези, покрити от лицензи с отворен код, твърди Ройтерс. Google ще прекрати предоставянето на техническа поддръжка и сътрудничество за услугите на Android и Google.

Следващата версия на смартфоните Huawei извън Китай ще загуби достъпа си до популярни приложения и услуги, включително Google Play Store и приложението Gmail.

Производителите на чипове бяха подложени на сериозни разпродажби. Акциите на Nvidia и Advanced Micro Devices поевтиняха с по около 3%, а на Lam Research - с 5,4%%. Micron Technology отчете спад в цената на книжата си с 4%, а Qualcomm - с 6%.

Акциите на Apple поевтиняха с над 3%, след като от HSBC намалиха ценовата си цел за книжата на технологичния гигант. Според анализатори по-ниската цена отразява опасенията, свързани с продължаващата търговска война. 

Последната развръзка около Huawei се случва в условията на напрегната търговска война между Вашингтон и Пекин. CNBC съобщи в петък, че търговските преговори между САЩ и Китай са в застой, тъй като Вашингтон затяга контрола върху китайските телекомуникационни компании.По-рано този месец САЩ повишиха митата върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, а Китай отвърна с налагане на такси върху износа от САЩ на стойност 60 млрд. долара.

Страховете от засилване на търговската война се отразиха негативно на щатските индекси. Dow и Nasdaq изтриха по над 3% от стойността си от началото на май към края на сесията в петък, а S&P 500 – 2,9%.

Все пак решението на САЩ да премахне митата за канадската и мексиканската стомана и алуминии донесе известно облекчение за инвеститорите. Министърът на външните работи на Канада Христия Фриланд заяви, че Отава ще предприеме бързи действия, за да ратифицира новия Североамерикански търговски договор.

Във вечерните часове еврото поскъпна спрямо долара с 0,08% до 1,1167 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI отчетоха ръст в цената си с 0,67% до 63,18 долара за барел.

Сортът Брент поскъпна с 0,21% до 72,06 долара за барел.

На стоковите пазари златото повипи стойността си с 0,17% до 1277,90 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още