IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се разминават на фона на коментарите в САЩ срещу Китай*

Решението на Уорън Бъфет да продаде акциите на авиокомпании, които притежава, притесни инвеститорите

18:04 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват първата сесия за седмицата със смесено представяне на фона на възможността за възобновяване на напрежението между Китай и САЩ, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 202,79 пункта, или с 0,85%, до ниво от 23 522,52 пункта. Широкият измерител S&P 500  намалява с 14,08 пункта, или 0,50%, до 2817,35 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,34%, или 29,91 пункта, до 8635,40 пункта.

Авиокомпаниите са най-големите губещи в S&P 500. Акциите на  Delta, United и American Airlines поевтиняват с повече от 10%. Книжата на Boeing също се търгуват с 5% по-ниско. Това се случва, след като Уорън Бъфет заяви, че неговото холдингово дружество Berkshire Hathaway е продало всички акции на авиокомпании, които притежава, заради коронавируса. Въпреки че легендарният инвеститор е оптимист относно перспективите за Америка в дългосрочен план, ходът показва опасението му, че пандемията е променила определени отрасли за постоянно и може да бъде знак, че другите инвеститори са твърде оптимистични за бързото икономическо възстановяване.

"Бъфет е институционален  инвеститор, така че решението му за продажба отразява вярата му, че авиоиндустрията е изправена пред бъдещи предизвикателства, които коренно променят стойността на този бизнес ", заяви Том Лий, анализатор в Fundstrat.

Инвеститорите също изразяват притеснение за търговските отношения между Китай и САЩ. В неделя държавният секретар Майк Помпео заяви, че има „значително количество доказателства", свързващи коронавируса с лаборатория в китайския регион Ухан.

Тези коментари бяха направени, след като директорът на Националния икономически съвет Лари Къдлоу каза в петък, че Китай ще бъде „държан отговорен” за коронавируса. От своя страна президентът Доналд Тръмп заяви, че обмисля да наложи мита върху търговията с Китай.

Щатите в САЩ позволяват на „несъществените“ предприятия да възобновят дейността си в опит да рестартират икономиката. Това облекчаване обаче идва, след като данните на Световната здравна организация показаха, че САЩ са преминали през най-смъртоносните си 24 часа от избухването на епидемията между четвъртък и петък.

„Очакваме акциите да останат нестабилни, тъй като пазарите се борят да намерят баланс между съобщенията за премахване на блокадите, данните за потенциални лечения и ваксини, икономическите новини, информацията за хода на пандемията и променящата се политическа динамика“, каза Марк Хейфеле от UBS Global Wealth Management.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива съответно от 0,646% и 1,291%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,43 пункта.

Еврото се разменя със спад в стойността от 0,54% при 1,092 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,54 долара до 26,98 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат повишение от 0,34 долара до 20,12 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,85% до 1715,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:12 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още