Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Индексите на Wall Street тръгнаха в различни посоки в последната сесия от седмицата*

Данните за търговията на дребно и силния сезон на корпоративните отчети владеят инвеститорските настроения

Индексите на Wall Street тръгнаха в различни посоки в последната сесия от седмицата*

Снимка: gattyimages

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват последната сесия за тази седмица със смесено представяне. Инвеститорските настроения са повлияни едновременно от данните за търговията на дребно в САЩ и от поредната силна седмица в сезона на корпоративните отчети, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 8 пункта, или 0,03%, до ниво от 29415,49 пункта. Широкият измерител S&P 500 отчита повишение от 3 пункта, или 0,11 %, до 3377,51 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,25%, или 24 пункта, до ниво от 9736,28 пункта.

Базовият индекс за продажбите на дребно, които изключва търсенето на автомобили, газ, строителни материали и храни, е останал непроменен на месечна база през януари, съобщиха от Министерството на търговията в САЩ. Според оповестените данни продажбите в магазините за дрехи са отчели най-големия си месечен спад от 2009 г. насам.

Още по темата

Данните сочат, че „потребителските разходи все още се борят за инерция“, каза Андрю Хънтър, старши икономист в Capital Economics. "Това разбира се може да се дължи на някои необичайни метрологични условия но има и спад в потреблението на електрониката и продукти за здравни и личните грижи, докато онлайн продажбите продължиха сравнително слабото си развитие", добави той.

От друга страна акциите на Nvidia поскъпнаха с над 6%, след като тримесечните й резултати надминаха очакванията на анализаторите. Книжата на Expedia се търгуват с 11,6% по-високо, а тези на Roku отчитат ръст от 6,1%.

Резултатите на около 72% от компаниите в индекса S&P 500, които са представили своите тримесечни отчети досега, са надвишили очакванията на анализаторите, показват данните на FactSet.

Wall Street се насочва към силни седмични печалби въпреки притесненията на инвеститорите от нарастващия брой на заразените с коронавирус. Бенчмарковете S&P 500 и Dow започват сесията в петък със седмичен ръст от по 1%, а показателят Nasdaq е регистрирал повишение от 2% до края на борсовата сесия в четвъртък.

Китайската национална здравна комисия отчете в петък допълнителни 121 смъртни случая в цялата страна заради коронавируса и 5090 нови заразени с болестта лица. Установено е, че грипоподобният вирус е убил общо 1380 души в континентален Китай към четвъртък вечерта, след като здравната комисия заяви, че е отстранила 108 смъртни случая от общата статистика поради двойното им отчитане в провинция Хубей.

За вторият пореден ден промените в данните на провинцията причиняват значителни изменения в общодържавната статистика, което поражда съмненията за тяхната точност.

„Възстановяването изглежда логично, въпреки че може да ни се струва прекалено рано“, каза инвестиционният стратег Тимъти Мо и добави: „Тъй като инвеститорите разглеждат представянето на пазарите на акции след предишни епизоди на епидемия от вируси като шаблон за текущата ситуация, настоящата макро среда не изглежда благоприятна за акциите.“

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,58% и 2,031%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,05 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,11% на ниво от 1,085 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 86 цента до 57,13 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат повишение от 50 цента до 51,92 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,44% до 1585,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:50 ч

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Връщането на САЩ към нормалността зависи от масово тестване, каквото още няма