IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street започват сесията с нова порция спадове*

Dow отваря с понижение за пръв път от седем дни

17:36 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник с нова порция спадове, след като ралито от предишния ден изкара индекса S&P 500 на положителна територия за годината на фона на рецесията, причинена от коронавируса, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 396,02 пункта, или с 1,43%, до ниво от 27 179,93 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 38,87 пункта, или с 1,20%, до 3193,85 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,48%, или 48,14  пункта, до 9873,73 пункта.

В понеделник индексите на Wall Street записаха големи увеличения, въпреки че официалният икономически арбитър в САЩ заяви, че икономиката на страната е влязла в рецесия по-рано тази година. Националното бюро за икономически изследвания определи, че „ясния пик на месечната икономическа активност“ е настъпил през февруари.

Трейдърие твърдят, че ралито на пазара през последните два месеца е до голяма степен благодарение на увереността за възобновяването на американската икономика и правителствените стимули.

Пазарните оптимисти посочиха подобряване на икономическите показатели като причина за последните ръстове, включително правителствения доклад за работните места от миналата седмица, който показа много по-добри резултати от очакваното. В петък от Министерството на труда обявиха, че икономиката на САЩ е  добавила рекордните  2,5 милиона работни места през май.

„Последните данни, като отчетите за работните места и съобщенията от компаниите, които не са толкова лоши, колкото се очаква, подхранват мнението, че най-лошото от спада може да е зад гърба ни“, заяви екип от анализатори на RBC Capital Markets в понеделник. „Рисковата търговия наистина набира сила. Оценките са нараснали до исторически връх в много индустриални подсектори, което сигнализира за силно възстановяване“, смятат анализаторите.

Но някои инвеститори започват да изпитват съмнение дали този оптимизъм не е прекален, като се има предвид, че икономиката е току-що е започнала да се рестартира.

Акциите на Delta, United и American Airlines поскъпнаха съответно с  62,7%, 91,5% и 100,3% само през последния месец. Книжата на круизните линии Carnival и Norwegian Cruise Line са отчели ръст в цените си съответно със 75,3% и 116% за същия период.

„Акциите продължават да поскъпват по-високо в очакване на подобряване на икономическите условия“, казва Тери Сандвен, главен стратег в U.S. Bank Wealth Management. „Но мисля, че е преждевременно да се радваме толкова много“, добави той.

„Това, което ни притеснява е, че продължителността на Covid-19 остава неизвестна“, каза Сандвен. „Нямаме лечение, нямаме профилактика и сме оставени на волята на вируса за това колко бързо ще се разпространява“, коментира той.

Пазарните играчи са фокусирани и върху двудневната среща на Федералния резерв, която започна във вторник.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,802% и 1,55%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 96,40 пункта.

Еврото поскъпва с 0,45% спрямо щатската валута до 1,134 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,38 долара до 40,42 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI отчитат понижение от 0,25 долара до 37,94 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,21% до 1725,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:16 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още