Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Индексите на Wall Street започват сесията със силна заявка за възстановяване*

След драстичните спадове от последните дни и трите основни показателя отварят сесията в сряда с ръстове от над 1%

Индексите на Wall Street започват сесията със силна заявка за възстановяване*

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в сряда на зелена територия след последните два дни на драстични спадове заради бързото разпространение на коронавируса извън Китай, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 334 пункта, или 1,22%, до ниво от 27 420,30 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 37 пункта, или 1,19%, до ниво от 3165,80 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 1,49%, или 133 пункта, до ниво от 9099,45 пункта.

Акциите на UnitedHealth, Microsoft и Visa спомагат за възстановяването на Dow, като поскъпват с повече от 2%. В рамките на Nasdaq акциите на Apple поскъпват с 1%. Книжата на Facebook се търгуват с над 1% по-високо, докато тези на Netflix регистрират повишение в цената си с близо 3%. Акциите на Amazon и Alphabet поскъпват съответно с 0,9% и 1,1%.

Книжата на JPMorgan се търгуват с 1% по-високо. Акциите на Bank of America също поскъпват с 1%, а тези на Citigroup - с 0,9%.

Още по темата

В същото време коронавирусът продължава да се разпространява. Властите в Южна Корея потвърдиха 169 нови случая и така общият брой на заразените в страната достигна 1146 души. В Италия от коронавирус са болни вече 325 човека. От своя страна властите в Китай съобщиха за 406-ма заразени през последния ден и допълнителни 52 смъртни случая. В Бразилия днес за първи път гражданин беше диагностициран с болестта. Това е първият потвърден случай на коронавирус в Латинска Алерика.

„Инвеститорите очевидно очакват още лоши новини - и вместо да чакат, те продават“, каза Брад Макмилан, главен инвестиционен директор на Commonwealth Financial Network. „В електронната и автомобилната промишленост има признаци, че забавянето вече е налице“, добави той.

Борсовите индекси отчетоха спадове за втори пореден ден във вторник, като измерителят Dow отписа 879 пункта, което доведе до двудневно понижение от близо 1900 пункта. Показателят S&P 500 се понижи с 6,3% от понеделник насам, отчитайки най-големия си двудневен спад от август 2015 г. насам.

Разпродажбата се ускори, след като американските здравни служители предупредиха, че коронавирусът „вероятно" ще продължи да се разпространява на територията на САЩ и дадоха насоки за действие на училищата и бизнеса, ако болестта се превърне в епидемия.

По късно през днешния ден президентът на САЩ Доналд Тръмп ще направи официално обръщение към обществеността във връзка със заразата.

„За съжаление, мисля, че това ще се превърне в перманентно състояние", каза Дейвид Бианко, главен инвестиционен стратег в DWS. „Болестта има съществено въздействие върху перспективите ни за приходите и вероятно ще сведе печалбата почти до нула“, добави той.

Индексът на волатилността Cboe Volatility Index, известен като „измерител на недоверието на пазара“, се повиши над 11% във вторник и затвори при 27,85 пункта, отчитайки най-високото си ниво от декември 2018 г. насам. Показателят VIX, мярка за 30-дневната предполагаема волатилност на американските акции, премина нивото от 30 пункта по време на последната сесия.

„Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за риска от корекция на пазара“, казва Прамод Атлури, портфейл мениджър в Capital Group. „Не трябва да бъде изненада, че засилената глобална несигурност заради по-нататъшното разпространение на коронавируса и неговото въздействие върху световните вериги за доставки може да навреди на оценките за активите, които в някои области изглеждат надценени“, добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,367% и 1,847%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,23 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,17% на ниво от 1,086 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 37 цента до 54,58 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 6 цента до ниво от 49,84 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,70% до ниво от 1638,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:19 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Доналд Тръмп отлага срещата на Г-7 за есента