IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията подкрепя ръста в потреблението на електроенергия на САЩ

Делът на възобновяемите източници в производството на електроенергия ще расте с очакваните нови 50 гигавата мощности

10:25 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Индустрията ще подкрепи ръста в потреблението на електроенергия в САЩ, сочат прогнозите на Администрацията за енергийна информация (EIA) в страната. От доклада е видно, че през 2021 година се очаква ръст на потреблението на електроенергия от 2,8%, като за индустрията повишението в рамките на 5,1%.

В останалата част от икономиката ръстът ще е по-бавен, защото много от служителите още работят дистанционно. Прогнозата е, че повишението ще бъде от 2,1 на сто през тази година.

Възобновяемите източници ще увеличават дела си в производството на електроенергия в САЩ до 2022 година -до 23%, спрямо 20% през 2020 година, сочат още данните на институцията. Очакванията са, че през следващите 18 месеца в страната ще бъдат въведени в експлоатация 50 гигавата соларни и вятърни мощности.

Но в същото време ще има и спад на производството на електроенергия от водните централи в Калифорния и други части на страната, причинено от сушите. Така производството на електроенергия от водните електроцентрали ще намалее с 12% през 2021 година.

От EIA предвиждат през 2022 година потреблението на течни горива в САЩ да надмине нивата от 2019 година. През юни цената на бензина прехвърли нивото от 3 долара на галон за първи път от октомври 2014 година. Средната цена на горивата обаче ще бъде около 2,92 долара за галон през тази година, а през 2022 година ще достигне до 2,74 долара.

В доклада е записано още, че добивът на газ ще остане на нивата на 2020 година, но износът ще се увеличи, което ще доведе до намаляване на резервите от втечнен газ с 3% под средното ниво за последните пет години през октомври.

Но по отношение на добива на петрол от агенцията вече прогнозират по-ограничен спад - с 210 хил. барела до 11,1 млн. барела на ден. В предходни оценки от EIA очакваха понижението да бъде в рамките на 230 хил. барела на ден.

Причината са високите цените на петрола на пазарите. Те насърчават някои компании да повишават добивите и през юни има увеличаване на активността на петролните платформи за 11-ти пореден месец. Все пак този ръст е най-бавният от септември 2020 година насам.

През 2022 година добивът на петрол в САЩ ще се повиши още малко и ще бъде на ниво от средно 11,85 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още