IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интригата около бъдещия гуверньор на Фед ще се разплете през октомври

Президентът Тръмп се е срещнал с поне двама потенциални кандидати, а Джанет Йелън също не е извън играта

17:42 | 02.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на приемник на Джанет Йелън начело на Управлението за федерален резерв (Фед) - мощната централна банка на САЩ, набра скорост в края на миналата седмица, след като Доналд Тръмп се среща най-малко с двама потенциални кандидати и заяви, че ще обяви решението си през октомври, коментират Жером Картилие и Вирджини Моне от АФП.

Президентът на САЩ ще вземе решение за шефа на Фед "до две - три седмици", каза самият той в петък.

Четиригодишният мандат на 71-годишната демократка Джанет Йелън, която бе назначена на поста от предишния държавен глава Барак Обама, приключва в началото на февруари.

Стопанинът на Белия дом има прерогатива да определи президента на Фед, който пък определя не само паричната политика на страната, но и контролира и регулира финансовия сектор.

Номинацията след това трябва да бъде утвърдена от Сената. Като се има предвид необходимото време за утвърждаването ѝ, често в миналото президент на Фед е бивал номиниран през октомври, за да поеме мандата си в началото на февруари.

"Проведох четири срещи за президентския пост на Фед и ще взема решение след две до три седмици", заяви Тръмп в разговор със журналисти в градините на Белия дом преди да отпътува за голф в Ню Джърси.

На фона на все по-силни спекулации в четвъртък той се срещна, заедно с финансовия си министър Стивън Манучин, с Кевин Уорш, бивш банкер в Morgan Stanley и бивш президент на Фед, подал оставка през 2011 година, потвърди за АФП служител на Белия дом. Не бе направено никакво уточнение за естеството на дискусиите между тримата.

Президентът освен това незабавно трябва да номинира заместник за мястото на втория човек във Фед - Стенли Фишер, който напуска поста си идния месец поради лични причини и преди да е изтекъл мандатът му.

Във всички случаи Кевин Уорш е в изгодна позиция в списъка на кандидатите за шефския пост в централната банка от няколко седмици, посочват медиите.

Икономически съветник на Джеб Буш, когато той бе кандидат за номинацията на републиканците за президентската надпревара, Уорш е и зет на скъп приятел на Доналд Тръмп, подробност, която може и да не наклони задължително везните в негова полза, но пък го поставя на челна позиция в списъка на фаворитите за този пост.

Тръмп "много обича" Йелън

Уорш е женен за Джейн Лаудер, от фамилията на козметичната група Estеe Lauder, дъщеря на бизнесмена Рон Лаудер - приятел на бившия магнат в недвижимите имоти от 60-те години.

Според Wall Street Journal Доналд Тръмп се е срещнал тази седмица и с 64-годишния Джером Пауъл, управител във Фед от 2012 година и нова фигура в списъка с кандидатите.

Гуверньорът на централната банка също не е извън играта, след като на няколко пъти Доналд Тръмп призна, че "много обича" г-жа Йелън, финансов ръководител, която има репутацията, че е от лагера на "гълъбите", защото тя, както казва също президентът Тръмп, се отнася благосклонно към ниските лихви.

Тя е "много талантлива и участва в надпреварата", потвърди неотдавна министърът на финансите Стивън Манучин. Само че Джанет Йелън е и привърженик на запазването на финансовата регулация, изградена след кризата 2008-2009 година, която администрацията на Тръмп иска да премахне.

Досега тя избягва да обяви намеренията си и неотдавна заяви, че се е срещала с Тръмп само веднъж - след избирането му, участвайки освен това през лятото в работна закуска с неговата дъщеря и съветничка Иванка.

"Склонен съм да приема, че нейните шансове са малки, защото досега президентът предпочита да заличи повечето, да не кажа всички, следи от президентството на Обама в администрацията си", коментира Тим Дюи, професор по икономика в Орегонския университет, специалист по Фед. "Тя, разбира се, има шанс, но не бих заложил на нея", допълва той.

Коментират се други имена - на икономиста от Станфорския университет Джон Тейлър, автор на "Правилото Тейлър", формула за определянето на лихвите, който е харесван от редица републиканци, недоволни от независимостта и непредвидимостта на Фед.

Името на главния икономически съветник на Белия дом Кари Кон, на 57 години, който активно участва в проекта за данъчна реформа, дълго време бе цитирано като евентуален приемник на Йелън. Днес обаче той изглежда е в не толкова благоприятна позиция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Да проверят на борсата за Дянков...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 6 години
Сори ФЕД,Мавродиев вече е зает :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още