IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите празнуват след победата на Байдън

Рисковете за цените на активите обаче остават

13:49 | 08.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститори и ръководители във финансовия свят си отдъхнаха в събота, след като големи телевизионни мрежи обявиха демократа Джо Байдън за победител на президентските избори, предлагайки известна сигурност след дни на противоречиви съобщения за това кой може да управлява Белия дом през следващия мандат, пише Ройтерс.

Въпреки че настоящият президент Доналд Тръмп заяви, че ще оспори резултатите в съда, представители на Wall Street не се съмняват в крайния успех на Байдън. Големи медии, сред които Associated Press, NBC, Fox News и институтът „Едисън“, на който разчита Ройтерс, обявиха Байдън за президент.

„Байдън е добра новина за пазарите“, казва Кристофър Стантън, главен инвестиционен директор в компанията Sunrise Capital Partners. „Всички сме толкова уморени от измамата, която дойде с туитите на Тръмп“, допълва той.

Основните американски индекси регистрираха най-големия си седмичен ръст от април тази седмица, след като инвеститорите заложиха, че Байдън ще надделее, а републиканците ще запазят Сената. Този сценарий би донесъл по-твърда ръка в Овалния кабинет и Конгреса, която ще контролира левичарските стремежи за данъците или регулации, които засягат негативно компании, смятат инвеститори.

Но има рискове за цените на активите през идните дни и седмици.

Републиканците вече заведоха няколко дела заради броенето на бюлетините, а Тръмп заяви, че предизборният му щаб ще предяви още искове. Съдебните спорове може да удължат изборните процедури.

Вниманието на инвеститорите сега се насочва към Сената, където разпределението на силите остава нерешено преди два балотажа в Джорджия на 5 януари. Заради значението на тези надпревари, които може да донесат контрол на демократите над Белия дом, Сената и Камарата на представителите, януари е „новият ноември“ от гледна точка на изборна волатилност, казва Майкъл Първс, основател и главен изпълнителен директор на компанията Tallbacken Capital.

Отвъд тези битки инвеститорите се тревожат за хората, които Байдън може да избере в кабинета си. Някои от тях ще преговарят с Конгреса за пакета от облекчения и имат засилени правомощия да определят правилата на Wall Street.
Имената на настоящия гуверньор на Федералния резерв и бившия консултант в компанията McKinsey Лиъл Брейнард са спрягани за поста финансов министър, а Байдън вече определи бившия банкер от Goldman Sachs Гари Генслър за съветник по финансовите регулации.

За момента инвеститори и видни фигури на Wall Street казват, че са доволни, че изборите в крайна сметка са получили ясен резултат след привидно безконечното напрежение около броенето на бюлетините през седмицата. „Сега е време за единство“, коментира главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън в комюнике. „Трябва да уважаваме резултатите от президентските избори в САЩ и, както при всички избори, да признаем решението на избирателите и да подкрепим мирното предаване на властта“, допълва той.

Леон Куперман, милиардер и бивш хедж фонд мениджър, който преди време критикува демократите, заяви, че е доволен от резултатите. „Това е сигнал за света, че Америка не е променила ценностите си. Според мен това е нещо добро“, допълва той.

Робърт Волф, голям донор на демократите и бивш ръководител на UBS Group, е ентусиазиран: „Аз съм въодушевен и имам дълбока надежда за бъдещето на тази страна“, заяви той.

Инвеститорът милиардер Бил Акман написа в Twitter: „Идва време в битката, когато човек трябва да разгърне таланта си. Признай поражението си елегантно и призови за единство“, поиска той.

Големи градове – от Ню Йорк до Сан Франциско, избухнаха в празненства в събота. Макар че Тръмп несъмнено има значителна подкрепа в страната, включително на Wall Street, 2020 беше трудна година за САЩ.

Коронавирусната криза се отрази тежко на страната, като отне живота на около 236 250 души до момента, а обществените безредици заради убийството от полицай на чернокожия Джордж Флойд само задълбочи различията, които вече съществуваха.

Много избиратели се надяваха на решителни избори, които да донесат известно спокойствие, за който и кандидат да са гласували.

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz Group, изрази надежда, че администрацията на Байдън може да работи с Конгреса за справяне с пандемията и приемането на пакета от икономически стимули за изпитващите затруднения американци.

„Страната трябва да се обедини, за да се справи по-добре с ръста на заразените с COVID, който може да отнеме още човешки животи, да засегне още повече прехраната на хората и да донесе дългосрочни икономически последици, както и институционални и социални рани“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Джо не беше ли обещал да спре огромните подаяния от ФЕД към "инвеститорите"? Абе и да е обещавал, ще е забравил вече навярно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още