IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се опасяват: Калкулирани ли са вече положителните очаквания?

Фед се стреми към пълна заетост, ЕЦБ – към трайно по-висока инфлация. Вероятно ще минат години, преди тези цели да бъдат постигнати, твърди обаче анализатор

08:49 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Годината започна ударно на финансовите пазари. Dax отново достигна рекорден връх в петък от 14 131 пункта. На седмична база водещият германски индекс затвори с ръст от 2,4%.

От минимума в хода на коронакризата през миналата пролет досега дори се е увеличил с над 70 процента. Инвеститорите се чудят колко дълго може да продължи ралито.

Ако вярвате на инвестиционните професионалисти, перспективите за по-нататъшно повишаване на курсовете през 2021 г. остават добри: „Доброто начало на годината е много важно по отношение на психологията на фондовия пазар. Много инвеститори приписват на представянето през първата седмица на търговията една индикаторна функция за годината като цяло“, обяснява анализаторът на Helaba Маркус Райнванд пред Handelsblatt. „В този смисъл настроението сред играчите на финансовия пазар засега трябва да продължи да се подобрява“.

И в САЩ технологичният бенчмарк Nasdaq и по-широкият индекс S&P 500 се изкачиха до нови рекордни рекорди в петък. В края на търговията основните американски индекси се котираха на зелено.

Инвеститорите очевидно не позволиха да бъдат обезпокоени от слабите данни на пазара на труда. Броят на служителите в САЩ извън селското стопанство е спаднал със 140 000 през декември, докато повечето икономисти бяха очаквали увеличение на работните места. Равнището на безработица остава 6,7%.

Коронакризата остава натоварващ фактор

Затова и на пръв поглед рекордите на фондовите борси са изненадващи. Особено след като други събития през изминалата седмица също имаха потенциал да потиснат курсовете. В сряда многобройни поддръжници на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия във Вашингтон. Имаше сериозни стълпотворения.

И в Европа нещата не са точно розови. На фона на големия брой заразени с коронавируса много страни в Европа са все още блокирани, а например Германия затяга още повече мерките от днес (понеделник, 11 януари).

Поради недостига на ваксини имунитет на населението се очаква едва през есента. За много компании, включително тези от секторите за обществено хранене и търговията на дребно, това означава допълнителна тежест. „В момента фондовите пазари  изглежда отново не отразяват рисковете правилно", казва главният икономист на LBBW Уве Буркерт.

На втори поглед обаче показва, че настроението в момента е доминирано от дългосрочната перспектива, а не от краткосрочната. Анализаторът от DZ Bank Кристиан Калер добавя: „Въпреки тези напрегнати седмици в момента е лесно да бъдем позитивни по отношение на фондовите пазари“.

Централните банки и правителствата остават в подкрепа на борсите

За това има не една причина – в САЩ след доста мъки Конгресът одобри наскоро помощна програма в подкрепа на икономиката в обем от над 900 млрд. долара.

Като спечелиха балотажите в Джорджия демократите спечелиха фактическо мнозинство в Сената. Това ще улесни новия президент Джо Байдън да изпълни плановете си за разходи, твърди Буркерт.

За да се пребори с кризата, Байдън се стреми към нов пакет от икономически стимули за милиард долара, както потвърди той в петък. Тогава това отново може да пазара на труда в САЩ, а той - борсата.

Изглежда, че и в Европа се задава краят на пандемията - въпреки трудностите при стартирането с ваксинациите, казва Калер. В резултат на това икономиката трябва да продължи да се възстановява и корпоративните печалби трябва да се увеличат. Освен това споразумението между Великобритания и ЕС малко преди края на годината избягва твърдия Brexit.

Друг важен момент: Централните банки в Европа и САЩ ще поддържат изключително ниски лихвени проценти oще дълго време и ще снабдяват пазарите с ликвидност.

„Фед се стреми към пълна заетост, ЕЦБ – към трайно по-висока инфлация. Вероятно ще минат години, преди тези цели да бъдат постигнати“, казва анализаторът на DZ Bank. Експанзивната парична политика трябва да продължи да дава тласък на акциите. 

Положителните тенденции вече са калкулирани?

Инвестиционните професионалисти обаче се опасяват, че фондовите борси вече са оценили и калкулирали голяма част от положителните тенденции с новите рекорди. „Много положителни неща вече бяха оценени на фондовите пазари, а инвеститорите бяха много проактивни в преструктурирането на портфейлите си през последните месеци“, казва Райнванд от Helaba.

В момента така или иначе не липсва готовност за поемане на рискове. Райнванд  цитира и бързото нарастване на цената на биткойна през последните няколко дни. Критиците сега виждат балон, докато привържениците считат, че това е само началото на бума. Според проучване на DZ Bank има добри аргументи и за двете страни. Няма адекватен, справедлив курс на биткойна, твърдят от банката.

Често има много тънка граница между здравословния оптимизъм и опасното нехайство, казва Райнванд. Въздухът се нажежава и на фондовите пазари. Поради това инвеститорите винаги трябва да са готови за сривове, предупреждава анализаторът. 

Американският сезон на отчетите е на стартовата линия

Предстоящите икономически данни също може да предоставят нови улики. Така наречената бежова книга на Федералния резерв на САЩ, която предоставя актуална информация за икономическата ситуация в САЩ, ще бъде публикувана в сряда.

Освен това продажбите на дребно в САЩ за декември и доверието на потребителите на Университета в Мичиган за януари са на дневен ред в петък. Потреблението се разглежда като важен стълб на американската икономика. В същото време и сезонът на отчетите започва в същия ден с данните от различни големи банки като Citigroup, JP Morgan Chase и Wells Fargo.

От еврозоната в сряда ще има нови данни за индустриалното производство през ноември в сряда. В Германия брутният вътрешен продукт за изминалата година ще бъде публикуван в четвъртък. В допълнение, тримесечният отчет на Hella от MDax и на Südzucker от SDax трябва да бъдат публикувани в четвъртък, а тримесечният отчет на Crop Energies ще бъде публикуван в сряда.

В петък очакваме данни за индустриалното производство и БВП за четвъртото тримесечие от Китай. Продажбите на дребно, както и промишленото производство от САЩ, които са се стабилизирали или би трябвало да се увеличат допълнително, също ще се радват на много внимание. Друг важен аспект е наскоро отслабеното доверие на потребителите в САЩ. Протоколът от заседанието на ЕЦБ също ще предизвика голям интерес по отношение на пакета от мерки, които са приети, както и възможните по-нататъшни покупки на облигации. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още