IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се пренасочват от облигации към акции след победата на Тръмп

Избирането на републиканеца може да се превърне в дългоочаквания край на над 30-годишни бичи настроения към облигациите

11:29 | 14.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изненадващата победа на Доналд Тръмп за Белия дом може да се превърне в дългоочаквания край на повече от 30-годишни бичи настроения по отношение на облигациите, след като залозите за по-бърз растеж и инфлация в САЩ накараха инвеститорите да предпочетат акции пред облигации, коментира Ройтерс.

Двудневен спад изтри над 1 трлн. долара от световните пазари на облигации – най-лошият разгром от почти година и половина, заради залози, че плановете на администрацията на Тръмп ще засилят бизнес инвестициите и разходите, като в същото време ще ускорят инфлацията.

„Имахме промяна в настроенията на пазара на облигации. И ние го видяхме. Хората вече започнаха да се пренасочват от облигации към акции“, каза Джефри Гъндлах, главен изпълнителен директор на базираната в Лос Анджелис DoubleLine Capital, която управлява активи за над 106 млрд. долара.

„Пукнатините се оформяха от пет години – в момента сме в бавно развиваща се фаза на по-висока доходност“, каза той.

Паническото бягство от облигациите вдигна доходността по дългосрочните облигации до най-високите им нива от януари насам, като доходността по 30-годишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) отбеляза най-големия си седмичен ръст от януари 2009 г., показват данни на Ройтерс.

На фондовия пазар индексът на сините чипове Dow Jones industrial average приключи най-добрата си седмица от пет години в петък, отбелязвайки рекорден край.

Доходността по 10-годишните германски облигации е нараснала до най-високото си ниво от осем месеца, докато тази по 10-годишните британски ДЦК се покачи до най-високото си ниво отпреди решението на Великобритания да напусне Европейския съюз от 23 юни.

Индексът Global Broad Market Index на Bank of America Merrill Lynch се понижи с 1,18% тази седмица, което е най-стръмният му процентов спад от юни 2015 г. и е равен на над 1 трлн. долара. Индексът по американските ДЦК на банката също е спаднал с 1,91% на база пълна възвръщаемост – най-големия седмичен спад от юни 2009 г.

Много инвеститори, които са заложили изключително много на облигации заради вярата си в продължителните облекчени парични политики в цял свят в резултат на мудната глобална икономика, все още не са готови да се откажат.

Те залагат на застрахователни и пенсионни планове, заедно с европейски и японски инвеститори, борещи се с отрицателна доходност у дома, за да запазят бичите настроения към облигациите.

Goldman Sachs и BAML прогнозират, че доходността по 10-годишните американски ДЦК ще се повиши до 2,50% спрямо нивото им от 2,11%, на което затвориха в четвъртък (облигационните пазари в САЩ бяха затворени в петък заради национални празници).

В кампанията си Тръмп, който победи конкурента си от демократите Хилари Клинтън, заложи на намаляване на данъците, търговски ограничения и фискални разходи за инфраструктура. Засега не е ясно как тези обещания ще се превърнат в политики и степента, до която ще се отразят на икономиката.

От деня на изборите показателят на американския фондов пазар за перспективите на инвеститорите за 10-годишната инфлация е скочил до най-високото си ниво от юли 2015 г.

Облигационните и фондовите пазари предполагат, че каквото и да направи Тръмп с помощта на контролирания от републиканците Конгрес ще подкрепи икономиката на САЩ, която в момента се разраства с 2% годишно.

Залагайки, че британската икономика може да се справи по-добре чрез намаления на данъците и по-голям федерален бюджет, инвеститорите избраха финансови и биотехнологични акции, с което S&P 500 отчете най-добрата си седмица от 2014 г.

Макар че инвеститорите се отказаха от много видове облигации след победата на Тръмп, те се насочиха към защитени от инфлацията държавни ценни книжа (TIPS) като защита срещу ускоряване на инфлацията.

Виждате интерес към TIPS в момента, и то от все повече инвеститори“, казва Браян Смит, мениджър на портфейл в TCW в Лос Анджелис, управляваща активи за 197 млрд. долара.

Инвеститорите са вложили 1 млрд. долара в TIPS в седмицата до 9 ноември, което е вторият по големия паричен приток от октомври 2002 г., показва данни на Thomson Reuters.

Доходността започна да се вдига и след като представители на Федералния резерв повториха призивите си за повишаване на лихвените проценти до края на годината – ход, който пазарите смятат за изключително вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още