Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Йонко Чуклев: Манията около GameStop ще владее пазара

Регулаторите се „застреляха в крака“ с противопоставянето на индивидуалните срещу големите институционални инвеститори, посочи финансовият анализатор

гледано: 6108   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа
С натиска си срещу малките инвеститори регулаторите се „застреляха в крака“, защото сега много повече хора следят форумите и социалните мрежи и в бъдеще ще виждаме все повече организирани масови ходове, подобни на манията около GameStop. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Йонко Чуклев, финансов анализатор и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.
Още по темата

„Регулатори, маркет мейкъри и самите големи институционални инвеститори се уплашиха от ситуацията с GameStop и платформи като Robinhood и се опитаха да тушират това напрежение“, коментира той решението на Влад Тенев да забрани покупките на някои акции за известно време.

Според Чуклев, ако през изминалото десетилетие важен беше институционалният капитал, сега навлизаме в епоха, в която все по-важен е социалният капитал.

„Когато се говори за тези събития се цитират новите канали на комуникация на младите инвеститори, т.нар. Robinhood-трейдъри", посочи финансовият анализатор и напомни, че преди основните канали за борсова и финансова комуникация бяха големите световни медии, а след това навлязоха канали като Twitter. „Но вече говорим за много различни канали като Reddit, Discord, а дори и в идните години TikTok“, посочи той.

По думите на Чуклев, интересно е как се появява противопоставяне, от една страна на малките, които са „един своеобразен Давид на финансовите пазари, и големите институционални инвеститори, като своеобразен Голиат“.

Анализаторът е на мнение, че поведенческият анализ вече е недостатъчен при определяне на инвестиционното поведение.

„Ако се върнем назад в миналото, пасивното управление на инвестициите бе норма, а сега имаме една Генерация Z, най-голямата кохорта в САЩ, която управлява 150 и 200 млрд. долара и са само в началото на кариерата си. Платформи като Robinhood им позволява не да инвестират в пазара като цяло, а да инвестират в конкретни компании, които харесват”, посочи анализаторът. 

Чуклев коментира и дали решението да бъдат забранени покупките на определени акции за известно време е приложимо в бъдеще.

„Не мисля, че това е най-добрият подход, защото сега става въпрос за една акция като GameStop, но когато има много млади инвеститори с различни позиции спирането на търговията не е приложимо“, категоричен е той. Анализаторът подчерта, че по този начин се пропуква защитата на инвеститорите .

Как ще се развие сагата с GameStoo? Станаха ли инвеститорите на платформата Robinhood новия клас трейдъри на пазара? Започнаха ли поколенческите сблъсъци на финансовите пазари?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
khao до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Можеше да кажете поне едно благодаря ...
И не разбрах само, Как ще се развие сагата с GameStoo ?

Едно име има и го объркахте 3 пъти ! :D
3
 
2
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
GameSpot хахаха, сигурни ли сте че не беше GayStore?

Още от САЩ
Wall Street не можа да запази ръстовете след понеделнишкото рали