IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Пенев: Декември ще бъде спокоен за БФБ

Очакват се колебания в цените в последните 2-3 търговски сесии за годината

20:16 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Основният индекс SOFIX остана в много тесен рейндж през ноември, за което голяма роля оказа очаквана сделка с голям пакет от голяма компания“ коментира българската борса за изминалия месец Ивайло Пенев, ръководител „Управление на активи“ в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

В месечния коментар за бюлетина на инвеститорите в управляващото дружество, Пенев каза, че очаква декември да е спокоен месец без голяма волатилност сред водещите компании, с изключение може би на някои колебания в цените в последните 2-3 търговски сесии за годината, станали регулярни.

Американските пазари продължават марша напред

Подкрепен от очакваната данъчна реформа и обявяването на фаворит за поста нов председател на Федералния резерв, щатският борсов пазар продължи марша си към нови рекорди. Широк коментар на дългосрочния ефект от новата фискална рамка и какво ще направи тя на най-голямата световна икономика оставяме на плещите на бъдещите американски администрации, посочва Пенев.

В краткосрочен план по-ниски сметки за плащане към хазната и централен банкер със склонност към ниски лихви и вярност към президента Тръмп, са достатъчни да успокоят инвеститорите.

Инерцията на растежа ще движи Европа напред

В Европа не видяхме нови върхове, но икономическата активност на Стария континент изглежда в отлична форма, коментира още финансистът. И тук ниските лихви и инерцията на растежа ще помогнат на този иначе по-тромав кораб да се движи безпроблемно в идните тримесечия.

При равни други условия това трябва да се отрази позитивно и на цените на рисковите активи. Състоянието на дълговия пазар заслужава по-остро внимание. Ниските лихви навсякъде по света оказват сериозна роля за позитивизма на инвеститорите и за ръста на пазарите.

С постепенно оттегляне на монетарните стимули трябва да се запитаме дали “новата нормалност”, дефинирана от Мохамед Ел-Ериан, не е пред своя край, и какви ще са импликациите от това. Това ще е тема, около която ще се шуми през 2018 г., очаква Пенев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още