Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Изборите в Германия бележат борсовата седмица в Европа

Освен това борсовите участници ще следят случващото се около китайската строителна компания Evergrande

Изборите в Германия бележат борсовата седмица в Европа

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През следващата седмица поредицата на важните теми за фондовите пазари ще бъде ясно регламентирана. На първо място в Европа интерес ще представляват резултатите от общите избори в Германия, последвани от продължаването на опитите за спасяване на изпадналата в криза китайска група за недвижими имоти Evergrande.

И едва тогава инвеститорите ще разглеждат малкото икономически и корпоративни данни, които ще бъдат публикувани през последната търговска седмица за третото тримесечие. Ето защо експертите от Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) говорят категорично за „дни на решителни избори“, което се отнася както за изборите за Бундестаг, така и за по-нататъшните усилия за преструктуриране в Evergrande.

Още по темата

В случая с федералните избори Робърт Грайл, главен стратегически директор на Merck Finck, съзира поне три ключови въпроса за инвеститорите, които ще се изяснят с началото на борсовата търговия в понеделник: „Първо, ще е ясно дали гласовете ще са достатъчни  за опцията за червено-червено-зелено правителство, ако това не е така, Dax & Сие трябва да поемат дълбоко въздух в понеделник“, казва той.

Второ, тогава трябва да е ясно кой, въз основа на най-много гласове за своята партия, има най-добрите козове да стане канцлер. И трето, вероятните възможности за коалиция трябва да останат управляеми, каза Грайл.

От друга страна, може да бъде вълнуващо, ако резултатите се окажат различни от очакваното от проучванията. Ето защо експертите в LBBW в никакъв случай не са толкова уверени в прогнозите си за борсовите събития през следващата седмица и се позовават в очакванията си и на все още големия брой гласоподаватели, които в края на миналата седмица не бяха решили за кого да гласуват.

Резултатът от изборите за Бундестаг се следи с огромен интерес и на международните финансови пазари. Чуждестранните борсови стратези следят отблизо политическите събития в Германия.

Крейг Ерлам, главен пазарен анализатор в брокера Oanda, посочва причината: „Ангела Меркел беше вездесъща в различните кризи през последните 13 години и беше във фокуса на много нощни срещи през най-мрачните дни на дълговата криза“. Въпросът за това как Германия би могла да се държи в бъдеще в такива ситуации и какви биха могли да бъдат последствията за пазарите, прави изхода на изборите толкова вълнуващ за чуждестранните инвеститори.

В момента западните инвеститори са в ролята на наблюдател и на опитите за спасение на изпадналата в криза китайска група за недвижими имоти Evergrande. Фактът, че през последните няколко дни се говори за китайски „Lehman момент“, показва размерите на тази криза.

Робърт Халвер обаче, главен стратег в Bader Bank, очаква скорошно спасение. Според него китайското правителство, което иска да избегне изоставането на страната в геополитическата конкуренция със САЩ, трябва да гарантира това. Освен това в този казус политиците са ангажирани и с поддържането на социален мир, като се има предвид, че много граждани са вложили голяма част от богатството си в недвижими имоти.

Ето защо експертът от Baader Bank приема следния сценарий: Банките ще отпускат заеми на Evergrande по заповед на Комунистическата партия, като по този начин ще ѝ гарантират време и ще подготвят разпадането на групата. По този начин проблемът за 300 милиарда долара, който превръща Evergrande в огромна тежест за световните фондови борси, ще бъде премахнат.

От друга страна, нараства загрижеността за икономическата ситуация. Тя вече не се развива така, както се надяваха експертите преди няколко седмици. Мнозина очакваха ефекта от коронакризата да отслабне и по този начин – икономиката да расте бързо. Това вече не е сигурно, казват експертите от кооперативната банка DZ.

В допълнение към пандемията се увеличават и последствията от липсата на някои компоненти и повишаването на цените. Ето защо сега има все повече отрицателни насоки за останалата част от годината. „Настигащите ефекти след облекчаването на ограниченията и проблемите с доставките ще предотвратят по-силен растеж на производството в продължение на няколко месеца“, пишат експертите на DZ Bank.

За много потребители проблемът е видим и в значителното увеличение на цените на газа. С цена от почти 75 евро за MWh едномесечният конктракт на виртуалната борса за търговия TTF в Нидерландия наскоро беше почти 20 пъти по-висока, отколкото през пролетта на миналата година. „Дали ситуацията ще се облекчи през следващите няколко месеца, зависи не на последно място от температурите“, казва Барбара Ламбрехт от Commerzbank. Според нея студената зима може да влоши положението.

През последната седмица на септември пазарите на облигации ще трябва да обработят анонсите на Федералния резерв на САЩ за намаляване на покупките на облигации. Като цяло пазарите на облигации вероятно ще получат по-малка подкрепа от централни банки като Фед или ЕЦБ в бъдеще, смятат от Commerzbank. Вместо това във фокус ще се върнат очакванията на лихвените проценти в САЩ.

„Това отваря допълнителни възможности за увеличаване на доходността върху европейските държавни облигации“, пише Хауке Зимсен. За доходността върху десетгодишните бундове, която от известно време е около -0,3 процента, това може да означава движение в посока -0,2 процента.

Какво още ще следим през седмицата

Петък: Септември вероятно ще донесе ново ускоряване на инфлацията в еврозоната. Повечето анализатори са съгласни с това очакване. Увеличението вероятно ще има предимно временни причини, като например базови ефекти или текущите затруднения при доставките.

Отшумяването на тези ефекти трябва да генерира значително забавяне на инфлацията отново в началото на следващата година. Колкото по-далеч в бъдещето се гледа, толкова повече заплатите стават най-важният определящ фактор за инфлацията, тъй като свързаните с коронавируса ефекти, ще изтекат. Отчетените сега данни обаче предоставя само ограничена информация за това.

Петък: Предпочитаната мярка за инфлация на Фед е дефлаторът на потребителските разходи. По-конкретно цените на храната и енергията често са в центъра на вниманието. Поради преходни ефекти годишният им темп на инфлация се е ускорил изключително силно през последните няколко месеца. Данните за потребителските цени в САЩ показват, че за август има вероятност за първи спад. Доходите и разходите също се публикуват заедно с дефлатора.

Доходите вероятно ще спаднат в сравнение с предходния месец поради по-нататъшното свиване на фискалната помощ. От страна на разходите има два противоположни ефекта: потреблението на дълготрайни стоки е вероятно да намалее, докато е вероятно увеличение при потреблението на услугите.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ са разговаряли с компании за доставки на газ за ЕС при нападение на Украйна