IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излизането на четири държави от еврозоната може да предизвика глобална рецесия

БВП на 42 развити държави ще се свие с над 17 трлн. евро до 2020 г., сочи най-лошият сценарий на изследователска компания

12:53 | 19.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Излизането на четири държави от еврозоната може да предизвика глобална рецесия

Излизане на Гърция от общата европейска валута, последвано от това на други държави от южна Европа, ще свие световната икономика с над 17 трилиона евро, причинявайки повсеместна рецесия, която ще удари силно САЩ и Китай, сочи изследване на консултантската компания Prognos AG, цитирано от CNBC.

Поръчано от фондация Bertelsmann, проучването разглежда 4 сценария, в които Гърция фалира, тъй като кредиторите биват изтощени от осигуряването на спасителна финансова помощ за други страни от еврозоната.

В най-неблагоприятния сценарий спасителните средства от Европейската централна банка просто „пресъхват“. Тогава ще последва напускане на еврозоната от Гърция, Испания, Италия и Португалия, което предизвиква глобална рецесия, понижавайки брутния вътрешен продукт на 42 развити държави с близо 17,2 трлн. евро до 2020 г.

„Изчислен в абсолютни стойности, спадът ще бъде най-голям във Франция (2,9 трлн. евро), САЩ (2,8 трлн. евро), Китай (1,9 трлн. евро) и Германия (около 1,7 трлн. евро)“, се отбелязва в изследването.

„Освен тежките икономически последици от подобна рецесия, това ще окаже сериозен натиск върху обществената структура и политическата стабилност в някои държави. Особено силно то ще се прояви в напусналите Европейския валутен съюз, но и други държави ще усетят това напрежение“, добавят от Prognos.

От консултантската компания обаче признават, че последиците от евентуален фалит на Гърция и излизането ѝ от еврозоната на практика „са обвити в тайна“.

От инвестиционната банка Macquarie Economics не предвиждат толкова голям спад на световния БВП, но прогнозират, че през следващите 8 години светът ще стане свидетел на „нечувано“ фискално затягане.

„Световната икономика като цяло се очаква да премине през продължителен период на фискално затягане, което означава, че ще има проста смесица от много разхлабена монетарна и много затегната фискална политика за продължителен период“, заяви Дейниъл МакКормак, ръководител на отдела за европейската и британската икономика в банката.

МакКормак смята, че Европа може би ще се окаже в малко по-добра позиция за фискална корекция, но посочи, че данните от региона прикриват някои големи вътрешни различия, създаващи допълнителни проблеми и рискове.

„Според нашите оценки големите развити икономики в света – САЩ, Великобритания, еврозоната и Япония – ще затегнат фискалната си политика с приблизително 1% от БВП годишно, при това за всяка от следващите 5 до 8 години“, подчертава той в своя изследователска бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo
преди 11 години
ще има проста смесица от много разхлабена монетарна и много затегната фискална политика за продължителен период - На *** български език казано: ще има голямопечатане на пари за много дълго време. В най-неблагоприятния сценарий спасителните средства от Европейската централна банка просто пресъхват. - Ха, ха, ха. Как ще пресъхне нещо, което може да бъде създадено, когато и колкото е необходимо от ЕЦБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още