Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Излизането на Китай от американското земеделие е тежък удар за сектора

Фермерите отвъд океана губят четвъртия си по големина клиент

Излизането на Китай от американското земеделие е тежък удар за сектора

Снимка: Ройтерс

Земеделието е предпочитаното оръжие в ескалиращата търговска война между двете най-големи икономики в света, пише CNBC.

С официалното оттегляне на Китай от закупуването на американски селскостопански стоки американските фермери губят един от най-големите си клиенти. Това може да се окаже опустошителен удар във вече тежката година за реколтата и цените на стоките. Той може също така да понижи брутния вътрешен продукт на САЩ и да засегне компании като Deere, чийто бизнес е пряко свързан със земеделието в САЩ.

„Продажбите през тази година вече са по-ниски заради съществуващите мита. Ако се стигне до пълно спиране на износа към Китай, това ще създаде, разбира се, още по-големи последици за пазара и цените“, казва Пат Уестхоф, директор на Института за изследване на храните и селскостопанската политика към университета в Мисури. „Пълното изключване на Китай от пазара ще бъде нещо много сериозно“, допълва той.

През 2018 г. износът на американски селскостопански стоки към Китай е възлизал на 5,9 млрд. долара. Страната е водещ купувач в света на соя, като миналата година е закупила приблизително 60 на сто от американския износ на тази култура. Уестхоф смята, че цените на соята вече са намалели с 9% от началото на търговската война през юли миналата година.

От септември 2017 г. до май 2018 г. износът на соя към Китай е достигнал 27,7 млн. тона. Той е намалял с над 70% до 7 млн. тона през същия деветмесечен период през 2018 г. и 2019 г., сочи анализът на университета в Мисури.

Още по темата

Уестхоф смята, че износът на соя се е свил с още 4 млрд. долара заради последиците от митата, но преди пълната загуба на Китай като клиент. Митата създават последици и за други насаждения, добавя той. Докато има по-слабо търсене на соя, фермерите залагат повече на други посеви като царевицата. Това води до по-ниски цени на царевицата заради увеличеното предлагане.

Китай е четвъртият по големина пазар за американския износ на земеделска продукция след Канада, Мексико и Япония.

Въпреки че износът на земеделски стоки има сравнително малък дял от брутния вътрешен продукт на САЩ в размер на 20 трлн. долара, проблемите с Китай ще засегнат фермерите и ще влошат други проблеми, пред които те вече са изправени.

Нетната печалба на САЩ от земеделие намалява през последните шест години, доста преди последиците от митата. Тя се е понижила с 45% спрямо върховото равнище от 123,4 млрд. долара през 2013 г. до около 63 млрд. долара миналата година, сочат данни на американското министерство на земеделието.

Наред с митата фермерите трябваше да се справят с наводнения и африканска чума по свинете тази година, което понижи търсенето на соя и земеделска продукция за изхранване на прасетата. Белият дом започна да прилага пакет от помощи на стойност 16 млрд. долара през май, за да могат фермерите да издържат търговската война и другите проблеми. Голяма част от спасителната програма обаче пренебрегва дребните фермери и не се смята за постоянно решение.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че фермерите знаят, че Китай „няма да може да ги нарани“, тъй като „техният президент ще застане зад тях“.

Тема в предизборната кампания

Земеделието е чувствителен въпрос за Доналд Тръмп. Той заяви, че осигурил големи покупки на селскостопански стоки на срещата с китайския си колега Си Дзинпин в рамките на Г-20 през юни. По-късно той обвини Китай, че не спазва поетите ангажименти. Това накара Тръмп да обяви миналата седмица мита от 10% върху останалия китайски внос на стойност 300 млрд. долара, който до този момент не е засегнат от налозите.

В понеделник говорител на китайското министерство на търговията заяви, че китайските компании са спрели да купуват американски земеделски продукти в отговор на изненадващите мита на Тръмп.

„Това е сериозно нарушение на срещата между държавните ръководители на Китай и САЩ“, съобщи министерството в комюнике.

Джон Рутлидж, главен инвестиционен директор на инвестиционната компания Safanard, заяви, че няма нищо случайно във факта, че Китай е избрал земеделието като оръжие в търговската война. От една страна, то засяга БВП и електоралната база на Тръмп, съставена от дребни фермери. Но по-важното е, че се отразява негативно на земеделските корпорации, които са големи донори на републиканците.

Рутлидж, който се е срещал многократно тази година с основния екип от преговарящи в областта на търговията на Тръмп, заяви, че американският президент „не може да позволи търговската война да приключи преди следващите избори“ заради политическата ѝ стойност.

Прекратяването на покупките на американски земеделски стоки от Китай може да засегне и продажбите на американски компании като Deere и Caterpillar, които разчитат на фермерите за голяма част от бизнеса си. Deere съобщи през май, че фермерите отлагат закупуването на продукти заради несигурността. Книжата на компанията поевтиняха с 4,8% в понеделник.

Бившият губернатор на щата Айова Пати Джъдж припомня кризата в земеделието през 80-те години на миналия век, когато ниските цени на земеделската продукция не позволиха на собственици на ферми да изплатят заемите си за земя и оборудване. Заради липсата на признаци за напредък в търговските преговори Джъдж се опасява, че болезненото десетилетие за фермерите може да се повтори.

„Не искаме хората да загубят фермите си и да не могат да изпълняват финансовите си задължения. Но изглежда, че търговията няма да се подобри, така че ми се струва, че се насочваме към много тежко пътуване“, отбелязва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Пенсионните фондове не могат да си позволят да не купуват още акции