IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на енергия от САЩ ще надмине енергийния им внос през 2020 г.

Производството на американски петрол ще продължи да записва годишни рекорди до 2027 г. и ще остане над 14 млн. барела дневно до 2040 г., показва проучване

21:20 | 25.01.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Благодарение на силния ръст на добива на шистово гориво, САЩ ще изнасят повече енергия, отколкото внасят през 2020 г., показва проучване на американската Администрация за информация в областта на енергетиката (EIA), цитирано от CNN. 

Според анализа това ще е първият случай от 1953 г. насам, в който превес ще има енергийният износ на САЩ.

И това ще се случи две години по-рано от първоначалните прогнози, посочват от администрацията.

„Това е голямо постижение. Вече няма да се зависими толкова много от външните доставки на петрол“, споделя Майкъл Тран, изпълнителен директор „Глобална енергийна стретегия“ в RBC Capital Markets.

В основата на това постижение стои именно шистовата революция, която започна преди около десет години. Новите технологии отключиха множество скрити залежи на природен гази суров петрол в отделните щати, като продукцията на изкопаемите горива се повиши многократно, прекроявайки глобалната енергийна карта.

Краят на 40-годишната забрана за износ на петрол в края на 2015 г. промени цялата игра.

Според сценария на EIA това най-вероятно ще се случи след 2020 г. на фона на големите постижения в производството от последните няколко години.

За една седмица през ноември 2018 г., американските доставки на суров петрол и петролни продукти надвишиха вноса, посочват от организацията, което е и първият подобен случай, откакто EIA започва да следи тези показатели през 1991 г.

„Износът на американски суров петрол силно нарушава световната търговия на този тип енергиен продукт. А шистовото производство продължава да расте с бързи темпове“, коментира Тран.

Подхранвани от добива в Пермския басейн, чиято по-голяма част се намира на територията на Тексас, САЩ надминаха дори Русия и Саудитска Арабия по отношение на месечното производство на суров петрол през 2018 г.

Производството на американски петрол се увеличи от приблизително 5 млн. барела дневно през 2008 г. до рекордните 10,9 млн. барела на ден през 2018 г., посочват от EIA.

Международната агенция за енергетика съобщи, че скокът от 2 млн. барела дневно в САЩ през миналата година е най-сериозният годишен ръст, който е бил регистриран в историята на индустрията.

Този растеж вероятно ще продължи, макар и с по-умерени темпове. Според най-вероятния сценарий на EIA, производството на американски петрол ще продължи да записва годишни рекорди до 2027 г. и ще остане над 14 млн. барела дневно до 2040 г.

Бумът в производството на шистово гориво има своите дълбоки последици върху икономиката, националната сигурност и, разбира се, върху околната среда.

През изминалата седмица доклад на Oil Change International алармира, че американския добив на петрол и газ може да отдели толкова емисии въглероден диоксид, колкото 1000 въглищни електроцентрали.

Организацията определи това като „климатична катастрофа“.

Очаква се електроенергията, произведена от въглища да се свие до 17% в глобален мащаб до 2050 г.

В същото време възобновяемата енергия ще се повиши до 31% спрямо сегашните 18 на сто.

Въпреки че САЩ целят да ограничат своята зависимост от чужди енергийни ресурси, те няма да могат да обявят енергийна независимост през 2020 г.

„САЩ няма да са напълно изолирани от геополитическия риск или от решенията на ОПЕК“, посочва Тран.

Отчасти това се дължи на комплексната структура на американската петролна промишленост, която се нуждае от здравословна доза средно тежък и тежък чужд петрол. Рафинериите не могат да работят само с лекия петрол, който САЩ добиват на рекордни нива, подчертава Тран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 5 години
Няма да се плашиш,твоя човек и турския командо ще спрат десанта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Шистовия добив на янките де, дан' си помислите канадският.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Износът на енергия от САЩ ще надмине енергийния им внос през 2020 г. Ш'е стане ве, един десант у Венесуелата и шистовия добив на петрол че кърти миффки!Иначе и комунизма щеше да дойде, *** не доде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още