IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan предупреди за спад на печалбата на инвестиционните банки през 2016 г.

Причина за това е предизвикателната среда за търговия с дългове и ниското ниво на потока от сделки

18:04 | 16.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбата на глобалните инвестиционни банки може да се понижи тази година предвид предизвикателната среда за търговия с дългове и ниското ниво на потока от сделки, смятат анализатори от JP Morgan Securities. Те намаляват оценката си за печалбата на инвестиционните банки за 2016 г. със средно 20%, съобщава Ройтерс.

Вярваме, че средата за приходите на инвестиционните банки през първото тримесечие е започнала предизвикателно с ограничена активност на емитиране и разширяващи се кредитни спредове“, казват анализаторите. Техният ръководител Киан Абухосейн прогнозира, че приходите ще се понижат с 21% през 2016 г.

Сътресенията на глобалните пазари за акции и суровини в момента правят по-трудно за инвестиционните банки печеленето на пари по традиционните бизнес линии. Широкият индекс MSCI All-Country World отчита понижение от 9,5% от началото на годината.

Паричните приходи от акции на глобалните инвестиционни банки може да намалеят, тъй като последните спадове на капиталовите пазари показват, че обемите не са стабилни, пишат анализаторите в коментар за клиентите си.

Нашите съкращения на разходите за 2016 г. отразяват мнението ни, че ако има нормализация на пазара, тя ще бъде последвана от период на по-ниска пазарна активност, както сме виждали при предишни разпродавания, което ще се отрази на приходите на инвестиционните банки“, добавят те.

Анализаторите на JP Morgan, които повишиха рейтинга на Goldman Sachs Group и Morgan Stanley на "overweight", казват, че стойността на американските инвестиционни банки е по-добра в резултат на „отличната им капиталова позиция“.

Goldman и Morgan Stanley вероятно ще изкупят около 23% от акциите си и ще понижат нетния брой на акциите с около 15% до 2018 г., прогнозират анализаторите на JP Morgan, като според тях Goldman е топ изборът сред американските инвестиционни банки.

Те обаче понижиха рейтинга на Credit Suisse Group до „neutral” от „overweight”, тъй като очакват приходите от търговия с кредитни и секюритизирани продукти да останат слаби заради допълнително разширяване на спредовете.

Според JP Morgan Deutsche Bank е топ изборът сред глобалните инвестиционни банки. Анализаторите заявяват, че не виждат опасения за ликвидност или финансиране и че сегашното негативно отношение на пазара към германската банка е прекалено.

През 2017 г. JP Morgan очаква приходите на глобалните инвестиционни банки да се разраснат с 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още