IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan се споразумя с държавен регулатор

Сделката е най-голямото извънсъдебно споразумение, сключвано от американска банка в историята

12:00 | 28.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В последните месеци банката има сериозни проблеми с правосъдието.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В последните месеци банката има сериозни проблеми с правосъдието. Снимка: Ройтерс

Американската банка JP Morgan сключи споразумение за 5,1 млрд. долара с Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA) заради обвинения, че банката е подвела водещите ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac по време на бума на жилищния пазар, пише BBC.

Това е най-голямото споразумение, сключвано някога от щатска банка, като се очаква да се стигне до такова и с Министерството на правосъдието.

В свое изявление банката каза, че сделката разрешава най-голямото дело срещу нея, касаещо ипотечни гаранции. Тя добави, че споразумението е във връзка с продадени на Fannie Mae и Freddie Mac ипотечни гаранции на стойност около 33,8 млрд. долара от JP Morgan, Bear Stearns и Washington Mutual в периода между 2005 и 2007г. 

JP Morgan купи Bear Stearns и Washington Mutual в пика на финансовата криза през 2008-2009 и пледира, че не бива да бъде наказвана за грешки, допускани от компаниите, преди придобиването им.

Като част от споразумението с FHFA, банката ще изплати 4 млрд. долара на Fannie Mae и Freddie Mac, за да бъдат прекратени исковете, че е нарушила закона за гаранциите. Отделно на агенциите ще бъдат платени 1 млрд. долара за предоставянето на грешни данни за качеството на ипотеки. 

JP Morgan е разследвана от американските държавни регулатори от няколко месеца. Банката каза, че се надява споразумението да е част от „по-широко разрешаване“ на проблемите ѝ, свързани с жилищния пазар и прелюдия към очакваното споразумение с Министерството на правосъдието, което също ще възлезе на няколко милиарда.

Банката отчете необичайна загуба за изминалото тримесечие, отделяйки общо 23 млрд. долара, които да ѝ помогнат да се справи с трупащите ѝ се съдебни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Кризата е узаконена! - за маймуните е случайно явление /самоволно/ и виновни НЯМА!!! - да очакват рефирмите...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още