IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Кафеената война“ струва скъпо на Starbucks

Кафе веригата бе осъдена на глоба от 2,8 млрд. долара заради предсрочно прекратеният договор за дистрибуция с Mondelez

10:06 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рафтове с кафе на&nbsp;Starbucks по времето, когато кафето все още се дистрибутираше от&nbsp;Kraft Foods. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рафтове с кафе на Starbucks по времето, когато кафето все още се дистрибутираше от Kraft Foods. Снимка: Ройтерс

Избухналият преди три години спор за опакованото кафе ще излезе доста скъпо на Starbucks. Американски съдия осъди американската компания да плати 2,8 милиарда долара на хранителния гигант Mondelez, по-известен с бившото си име Kraft Foods.

В конкретния случай става дума за споразумение за разпространение от 1998 г., според което Kraft има право да продава и разпространява кафе с марката Starbucks. Стоката се е предлагала в магазините в САЩ, а по-късно - в чужбина. Starbucks обявиха края на сътрудничеството в края на 2010 г. Кафе веригата обвини Kraft, че не е зареждала достатъчно добре складовете си и не е рекламирала достатъчно кафето. Като компенсация за прекратения партньорство Starbucks е предложила на групата 750 млн. долара, защото всъщност партньорството е трябвало да продължи до 2014 година.

Kraft отхвърля офертата и смята, че обезщетението е твърде ниско. Starbucks пък обяви, че все пак ще се оттегли от партньорството през 2011 година, в следствие на което Kraft внесе случая в съда и поиска американската верига да ѝ плати сумата от 2,9 млрд. долара, както и адвокатските такси. 

Анализаторите очакваха, че Starbucks вероятно ще трябва да плати над 1 млрд. долара като обезщетение на Mondelez, но присъдата е значително по-висока. В изисканите по съдебен път пари влизат и 527 милиона долара за съдебни такси и разноски.

„Компанията не споделя становището на съда“, заяви главният финансов директор на Starbucks Трой Алстед. По думите му Kraft не е изпълнявала споразумението по договора и е засегнала по този начин развитието на бизнеса на кафе веригата. Starbucks отказа да коментира дали групата ще обжалва решението, което все още е в процес на разглеждане.

Starbucks разполага с достатъчна ликвидност под формата на парични резерви или кредитни линии, за да плати глобата, заяви кафе веригата. В края на фискалната година, която приключи през септември, Starbucks е реализирала продажби от 14,9 милиарда долара и отчита в баланса си наличие на парични средства и парични еквиваленти на стойност 2,6 млрд. долара.

Mondelez показа задоволство от арбитражното решение и обяви, че с парите ще финансира текущата си програма за обратно изкупуване на акции. През миналата година Kraft бе разделена на две отделни публично търгувани дружества. Оттогава Kraft Foods Group е отговорна за северноамериканските операции с хранителни стоки, а Mondelez International обхваща глобалната активност за снакс и сладкарски стоки, както и операциите извън Северна Америка. 

На пазара новината бе посрещната с недоволство от акционерите на Starbucks, като в следборсовата сесия акциите се обезцениха с над 2 на сто. 

Още корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още