IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как администрацията на Обама е осуетила сливания за 370 млрд. долара

Последната пропаднала сделка е придобиването на Allergan от Pfizer

10:34 | 08.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските компании са се отказали от големи сделки за общо 370 млрд. долара, откакто президентът Барак Обама дойде на власт през 2009 г. Регулаторите в неговата администрация са блокирали безпрецедентен брой трансакции, за да защитят конкуренцията, заетостта и американската данъчна база, коментира Financial Times (FT).

Във вторник корпоративна Америка отговори с тревога на предложените нови правила от министерството на финансите. Правилата провалиха придобиването от Pfizer на базираната в Дъблин Allergan - сделка за 160 млрд. долара, или 190 млрд. долара, като се включи дългът, в опит да спрат производителя на лекарства да премести централата си в Ирландия, избягвайки плащане на данъци в САЩ за милиарди долари.

Това е последната от серия интервенции на институции от администрацията на Обама, която е спряла повече огромни сливания и придобивания (M&A), отколкото Клинтън и Буш, взети заедно, сочи анализ на FT за изоставени сделки на стойност по над 10 млрд. долара.

След подобна промяна на правилата от финансовото министерство през 2014 г. AbbVie спря придобиването си за 55 млрд. долара на базираната в Ирландия Shireдруга „инверсия“, която щеше да позволи на компанията да намали значително данъците си в САЩ.

Администрацията е блокирала и няколко големи телекомуникационни сделки в опит да защити конкуренцията. Comcast се оттегли от придобиване за 71 млрд. долара на Time Warner Cable миналата година, след като министерството на правосъдието сигнализира, че ще се опита да спре сделката. Преди това тя срещна широка съпротива от активисти, които твърдяха, че ще създаде монопол в широколентовите услуги и ще се отрази негативно на „неутралността на мрежата“.

AT&T пък се отказа от придобиването си за 39 млрд. долара с T-Mobile US през 2011 г., след като министерство на правосъдието заплаши да спре сделката. Опитът за придобиване за 11 млрд. долара на New York Stock Exchange от страна на Nasdaq също се провали заради антитръстови опасения.

За сравнение, администрацията на Джордж Буш е блокирала само една голяма сделка – придобиването за 27 млрд. долара на групата за сателитна телевизия EchoStar от Hughes Electronic.

Две големи сделки са се провалили по времето на Бил Клинтън. Едната е придобиването за 12 млрд. долара на доставчика на военна техника Northrop Grumman от конкурента му Lockheed Marin, а втората – сделката за 125 млрд. долара между MCI WorldCom и мобилната мрежа Sprint.

Интервенциите предизвикват гнева на Wall Street. Голям инвеститор в компании като Pfizer, Allergan и AbbVie казва, че администрацията изгражда „изкуствен затвор на фармацевтичните компании, вместо да се справи с основния проблем“ на сравнително високи данъци за американските компании.

Инвестиционен банкер казва, че сделката на Pfizer подчертава как Белият дом се е поддал на „лява реторика“, чиито корени започват от финансовата криза и са заложени в кампанията за президент на Бърни Сандърс.

Представителите на администрацията обаче твърдят, че епохата на Обама е съвпаднала не само със серия от данъчни инверсии, но и с безпрецедентно ниво от сключване на сделки. Те вярват, че някои сектори са застрашени да станат неконкурентни след десетилетия на консолидация.

В изказване от сряда вечерта Лорета Линч, главният прокурор на САЩ, заяви, че правосъдното министерство няма „да позволи мениджмънтът да увеличи стойността за инвеститорите за сметка на отделния потребител“.

Тя добави: „Консолидацията сред големите инвеститори – особено във вече концентрираните индустрии, предизвиква сериозни опасения за по-високи цени, по-ниско производство, намалено качество и изоставащи иновации“.

Американското правителство се позова на антитръстови опасения тази седмица, когато подаде съдебен иск, с който да блокира придобиването за 25 млрд. долара на групата за петролни услуги Halliburton от конкурента ѝ Baker Hughes.

Деби Файнщайн, директор на бюрото за конкуренция към Федералната комисия за търговия, заявява за FT: “Няма съмнение, че ще бъдем агресивни срещу действия или сливания, които ще накърнят конкуренцията или потребителите. Това е работата ни, отнасяме се към нея много сериозно и я вършим много внимателно. Не се страхуваме да водим дела“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Свалям им шапка за това - Няма съмнение, че ще бъдем агресивни срещу действия или сливания, които ще накърнят конкуренцията или потребителите....''Аз също съм агресивен и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142и в коментар 5 и 6 тук - http://***.investor.bg/evropa/334/a/danykyt-vyrhu-finansovite-transakcii-pritesniava-treidyrite-poveche-ot-brexit-214687/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още