IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кампанията "Спрете Тръмп" не успя да го спре

Още от самото начало движението срещу Тръмп страдаше от лоша координация и липсата на обща алтернатива на милиардера

16:40 | 04.05.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Републиканецът Джон Хамънд Трети не криеше антипатията си към Доналд Тръмп и силното си желание да спре марша му към партийната номинация за президент, когато през март заяви, че магнатът "не става" за водач на страната.

Но членът на Националния комитет на Републиканската партия казва, че никога не е бил потърсен от група, която е против Тръмп, и че изобщо не е знаел, че в щата има такива групи. Разбрал го едва няколко дни преди първичните избори в Индиана.

Когато се появили някакви организирани мейли и телевизионни реклами, вече "било прекалено късно" да се промени нещо, каза той. "В Индиана изобщо не бе направен никакъв ранен опит да бъде спрян Тръмп", казва той за Ройтерс.

Във вторник Тръмп удържа убедителна победа на първичните избори в Индиана и стана най-вероятният кандидат на Републиканската партия за президент. Основният му съперник, сенаторът от Тексас Тед Круз, се оттегли от надпреварата и се засили натискът върху останалия далеч на трето място Джон Кейсик, губернатора на Охайо, да направи същото.

С това Тръмп изглежда нанесе и фатален удар на шумната кампания, наречена "Спрете Тръмп" или "Никога Тръмп", предприета от консервативни републиканци.

Това движение - водено от консервативния Клуб за растеж - организация с идеална цел, бореща се срещу данъците, и от Комитета за политически действия (КПД) "Нашите принципи" - месеци наред не успяваха съществено да забавят инерцията, която набираше Тръмп, и явно сега вече издъхват, казват специалисти по предизборни кампании и поне трима активисти на движението.

То възникна след зимата, когато първоначалният скептицизъм за шансовете на Тръмп прерасна в безпокойство сред консерваторите, които виждат в много от политическите обещания на магната с недвижими имоти от Манхатан либерална заплаха за техните принципи за ниски данъци и малки държавни разходи.

Но още от самото начало движението срещу Тръмп страдаше от лоша координация, липса на един влиятелен обществен лидер, от липсата на обща алтернатива на Тръмп, казват ръководители на движението и републикански активисти.

"Трябва да имате план за действие, за да се справите с Тръмп", каза републиканският стратег Дъг Хей, опонент на Тръмп, който има връзки с хора от движението. "А изглежда никой не е имал такъв план".

Лидери от движението "Спрете Тръмп", когато говорят публично, оспорват схващането, че били неефикасни, и казват, че благодарение на тях Тръмп не е спечелил през април в Уисконсин. Казват също, че отделните групи са имали добра комуникация и че ще продължат битката и след резултатите в Индиана.

"Ще продължим да обясняваме на избирателите какъв е Тръмп, докато той или друг кандидат спечели подкрепата на мнозинството от делегатите на Конгреса", посочи вчера в изявление Кейти Пакър, председател на КПД "Нашите принципи".

Но в частни разговори трима висши служители, свързани с движението, признаха, че гласуването в Индиана е било "на живот и смърт".

Движението понесе тежък удар, когато мегадонори на републиканците отказаха да изиграят ролята на "убийци на Тръмп".

И магнатът Шелдън Аделсън, собственик на казина, и милиардерите индустриалци братя Коук решиха да не повтарят грешката си от 2012 г., когато дадоха стотици милиони долари за републиканските кандидати, а не спечелиха нищо.

Останали без хора, осигуряващи такава финансова подкрепа, Клубът за растеж и "Нашите принципи" заедно похарчиха само 27 милиона долара за анти-Тръмп послания, показват докладите на Федералната комисия за изборите. А кампанията на първата сред демократите Хилари Клинтън и на Комитета за политически действия Супер са похарчили досега най-малкото 78 милиона долара.

Групите и свързаните с тях организации се фокусираха върху изпращането на послания през зимата и пролетта чрез реклама по телевизията и социалните медии, както и чрез Туитър, като насочваха вниманието върху думите на Тръмп, че жените били "кифли", "кучета" и "дебели прасета", както и върху изказванията му в подкрепа на правото на здравеопазване за всички и за по-високи данъци.

По време на кампанията си двете групи не координираха работа си, дори не си общуваха редовно, твърди един служител на Клуба за растеж.

Чак миналата седмица "Нашите принципи" и "Спрете Тръмп" в Калифорния, воден от политическия консултант Роб Стътсман, най-сетне обединиха силите си. Представители на Клуба за растеж казаха, че те не знаят за случилото се Калифорния.

Някои опитни служители на републикански предизборни щабове казаха, че "Нашите принципи" е загуба на време и пари.

"Те нямаха ръководители. Вече са похарчили десетки милиони долари, а резултатът е нула като послания и нула като постижения", каза един републиканец, запознат с начина, по който работи това движение. "Цялата работа е пълен провал от самото начало".

Много донори, също като съперниците на Тръмп за номинацията, подцениха магната, мислеха, че той бързо ще "прегори" след първоначалния си успех, казват консултанти.

Тези, които открито подкрепиха движението "Спрете Тръмп", като собствениците на "Чикагските мечки" и Джо и Марлийн Рикетс, които финансират КПД "Нашите принципи", бързо си навлякоха гнева на Тръмп в социалните медии.

"По-добре да внимават", каза Тръмп за Рикетс в туит през февруари. "Има много какво да крият!".

И през март други заможни семейства, дарили пари за каузата, вече молеха репортерите да не споменават имената им в информациите, защото не искат техните съпруги и деца да бъдат подложени на "тормоз" от страна на кампанията на Тръмп.

"Не подценявайте колко ефикасен може да е бил тормозът от страна на Доналд, дори сред богатите донори", каза висш служител на Клуба за растеж.

Ръководителят на предизборната кампания на Тръмп Кори Люандауски опроверга твърденията, че донорите се чувствали заплашени и каза, че информацията за имената на дарителите отдавна е публична.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Тия на майтап ще го изберат, само и само да не е клинтановица. Пък като го гледам какъв играч е - ще им срине борсите и ще ги изкупи :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Просто Тръмп е най-малкото зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
или най-вероятно кампанията е била за PR тъкмо да го напраат още по-известен и айдее, честито на печелившите. Като с шистаците уж вредни вредни ааа ууу привлякоха вниманието на хората и после изведнъж "не били вредни не било верно" .... Така и с тоя вреден, лош, "дайте да го спрем" докато ни качат на таксито и после, не е бе нищо му, нема как бе, нема ядове ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Щом са обърнали изборната кампания в алъш-вериш, да не се чудят, че един печен търгаш и мошеник ги е сготвил с ориз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още