Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Как Китай разби азиатския модел

Пекин оспори геополитическия ред, който позволи възхода на Източна Азия

Как Китай разби азиатския модел

Снимка: Bloomberg

„Какво според вас е уникалното в китайския модел?“ Това беше въпросът, зададен ми от телевизионен репортер, последния път, когато бях в Пекин. Отговорът ми бе, че не мисля, че е имало специфичен китайски икономически модел, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Още по темата
Съществува източноазиатски модел за развитие на бърза индустриализация, задвижвана от износа, пионери на който бяха Япония, Южна Корея и Тайван. Това, което Китай направи, беше да следва същия модел - в голям мащаб. Добавих, че реалното нововъведение от Китай е, че страната не се либерализира политически със забогатяването си. Това отличава Китай от южнокорейците и тайванците.

След като приключихме с разговора, попитах репортера дали ще може да използва някой от отговорите ми. "Не, не мисля", каза тя. „Но би трябвало да е хубаво да можете да казвате това, което мислите.“

Мислех за този разговор наскоро, след като Китай се готви да отпразнува 100-годишнината от основаването на комунистическата партия. Основното твърдение на президента Си Дзинпин е, че под мъдрото ръководство на партията Китай е открил уникален път към развитие, от който останалата част на света сега може да се поучи. В реч пред конгреса на партията през 2017 г. Си провъзгласи, че Китай „прокарва нова пътека за другите развиващи се страни да постигнат модернизация“.

Твърдението на китайския лидер, че е открил нов път за икономически растеж, е спорно. Ранните етапи на китайските икономически реформи след Мао следваха формула, която беше разпознаваема за всеки, който познава предишните източноазиатски икономически „чудеса“.

Много от първите фабрики в Южен Китай бяха създадени от чуждестранни китайски инвеститори от Тайван, Хонконг, Тайланд и другаде. Те пренасяха модел, който работеше в тези страни, в нова среда с ниски разходи. Фактът, че Китай продължи да расте с двуцифрени темпове в продължение на десетилетия, е забележителен, но не е безпрецедентен. Япония извърши подобен подвиг в продължение на много години след Втората световна война. През 50-те години Южна Корея беше по-бедна от части от Африка на юг от Сахара, но днес е богата държава.

Но докато икономиката зад китайския модел е производна, политиката е нова. За разлика от Тайван или Южна Корея, които се превърнаха от еднопартийни държави в демокрации, успоредно със забогатяването си, Китай по времето на Си утвърди господството на комунистическата партия.

Когато китайските коментатори говорят за предлагане на нов модел на развиващия се свят, те имат предвид и политическо предложение. Защо да не бъде възприет китайският авторитаризъм, а не хаосът на западната демокрация?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Мда, уникални са - в 21 век с роби собственото си население.

Още от САЩ
Dow Jones нарасна с над 300 пункта и прекъсна 4-дневната си губеща серия